Cykla i Göteborg

Om nån vill promota med en "bumpersticker" är det bara att hojta till vet ni! #llamalloyd

Ett foto publicerat av Llama Lloyd (@llamalloyd)


Llama Lloyd vill ju att fler ska cykla i Göteborg så här kommer en liten cykelguide!

1. Skaffa cykel.
Billigast är att gå till Cykelköket på Vegagatan 1, bli medlem för en hundring så får du en cykel, men du får fixa i ordningen den själv. Cykelköket tar hand om cyklar som lämnats kvar i lägenhetsförråd och liknande. Hit kan du även gå och lära dig hur du fixar din cykel. Öppet tisdag och torsdag 18-20 samt lördag 15-17. cykelkoket.org fb.com/cykelkoket.gbg

Näst billigast är att gå till Recykel eller Returhuset. Detta är två platser där långtidsarbetslösa arbetstränar genom att fixa cyklar som de sedan säljer billigt. Bättre att köpa en genomgången cykel än grisen i säcken på Blocket! Recykel ligger på Lundby Hamngata 22 numera (tidigare på Fyrklövergatan) och har öppet 9-15 mån-fre. Returhuset ligger i Kretsloppsparken i Alelyckan.

Om du vill slå på stort och köpa en ny cykel kan jag rekommendera Åkes Sportservice. Det är klokast att välja en handlare som ligger på din vanliga cykelväg till jobbet dock. Jag tycker service är mycket viktigare än pris. Innan jag köpte min Skeppshult på Åkes hade jag en Rex jag köpt på Cykelringen, en helt värdelös cykel och ett ganska värdelöst ställe. Ramen gick sönder och en gång när jag lämnade in cykeln hyschade chefen en anställd som tyckte jag skulle tvätta cykeln. Chefen såg mig som enkla pengar. Undvik. En annan ni ska undvika är Stefan som sätter upp lappar runt Wieselgrensplatsen och fixar cyklar på Konvaljegatan. Om inte cykeln är tillräckligt fin, då stjäl han kedjeskyddet och påstår att han slängt det.

När det gäller val av cykel är det ju beroende på vad som är viktigt för dig. Personligen är det driftsäkerheten som är viktigast för mig. Jag vill ha en så underhållsfri cykel som möjligt. Därför rekommenderar jag däck med punkteringsgaranti, de kanske rullar marginellt saktare, men hellre det än att behöva byta punkor hela tiden. Sedan tycker jag gott att en kan välja en svensktillverkad cykel, en Skeppshult eller en Nishiki. Annars är typ alla cyklar tillverkade innan sent 80-tal gjorda för att hålla…


2. Cykla tillsammans.
Sista onsdagen i månaden vid sex på Llama Lloyd anordnar jag en slörull, alltså en lugn social cykeltur. Slow roll-rörelsen började i Detroit där de cyklade till områden de inte kände sig säkra att gå i, men när de är en grupp cyklister känner de sig säkra i gruppen. I Göteborg finns tack och lov inte några sådana områden så i början cyklade vi mest till industriområden, men nu har det blivit allt möjligt. Håll koll på Facebook-gruppen för uppdateringar om var nästa tur går eller prenumerera på Llamans fb-event här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *