Publicerad den Lämna en kommentar

Twin Pigs frontman Eriks favorit i det amerikanska köket är inte Marilyn Mansons shit and jizz!

Bild på Erik Melin framför en vägg blommor på Way out west

Tjenare Erik Melin, vad är du sugen på just nu i matväg?
Vi har bokat bord på Vi Viet i Vasa och när jag är i Göteborg så brukar Karl och Linnea som arrar med Feedback Booking ta med mig på nice matställen och det var ett tag sedan jag åt frukost så nu är jag taggad på att se vad Göteborgs vietnamesiska har att erbjuda, men det blir väl några goa vårrullar eller nåt annat. 

Vad käkade du till frukost? Trash?! 
Nej, jag åt inte trash, haha. Idag åt jag mannagrynsgröt, lite kaffe och det var det. Och en frukt, ett äpple. 

Bra övergång till nästa fråga, vad är din favoritfrukt?
Mango är konungarnas frukt, men som bruksfrukt är banan bäst, då man kan använda den till så mycket. 

Det är svårt att hitta en bra mango.
Ja, Canan (Twin Pigs gitarrist) har ju en mango-dealer som ringer henne när det finns bra pakistansk mango inne. Och den är då tydligen en lite sötare sort, det är som att äta sockervadd, jättesöt. Nästan lite bränd i smaken. 

Har du nåt gött recept på en vegansk soppa eller nåt bakverk jag kan göra på kafét?
Jag har ju en mean potatis- och purjolökssoppa, men jag tror att den är så jävla standard. Det är ju bara lök, purjolök, fräs i en kastrull, i med potatis som du antingen skalat eller inte, beroende på vad du diggar, vatten, och när det har kokat upp tillräckligt, mixa och sen toppa av med matlagningsgrädde och det finns väl vegansk sån. Ät med feta skivor bröd. That’s it. Och salt och peppar och lite buljong. Men jag tror det är en barndomsgrej, jag åt den mycket som liten. 

Du avslöjade att nya skivan har ett hemligt mat-tema, på låten Dead Sick of America hittar jag inte nåt ätbart annat än Marilyn Mansons shit and jizz. Vad är din favorit i det amerikanska köket?
Hamburgare är väl en cop out, för det är väl kanske inte amerikansk, men jag tycker de har populariserat den rätten. Jag tror att det är att den är från Hamburg. Det är så jag har förstått det. 

En sloppy Joe’s är väl toppen då, en hamburgare med köttfärs istället för en köttpuck, därav sloppy. Det är en fruktansvärd kultur, vi borde bränna den, de har ingenting. 

Vad tror du blir din Final Supper?
Är det som om jag ska sitta på Death Row eller om jag levt mitt liv och kan välja själv, det får man väl inte i fängelset? Där kanske man kan få pannkakor, men inte en Michelinrestaurang-måltid. Du har mördat 20000 personer, du förtjänar inte det, haha. 

Hade jag vetat att jag skulle dö skulle jag ju förhoppningsvis ha lite pengar undanstoppade så kunde man bränt det sista på det dyraste, niceaste man kunde tänka sig. Hade jag inte vetat, utan att jag dör imorgon så kommer det ju antagligen bli det här Vi Viet-stället, men då är frågan kanske mer konstruerad som; Vad brukar jag äta? Nu på sommaren har jag ganska dålig fantasi och har inte så stor aptit. Det blir nog en pasta, en cacio e pepe, en klassisk arbetarrätt från Italien som inte är så vegansk. Det är pasta, smör och ost, basically. Man blir dyngmätt på den. Och massa peppar, därav e pepe. 

Vad var din senaste Corporate Semen Injection? 
Ja, vi spelar ju på Way Out West är väl ett bra svar på den. Jag förstår kritiken mot Way Out West, det är ingen särskild publik, det är lite ängsligt och det bryter av mot festivaler på 90- och 00-talet. Då har man en bild av en festival på ett sätt och Way Out West är en helt annan sak. 

Jag har alltid tyckt att konceptet är bra. Speciellt när jag bodde i Göteborg så var det toppen att bara ta spårvagnen och man behövde inte klä sig som en skogsmulle. Alla ser ganska nice ut och det är trevligt. Det är ganska snällt alltihop och det är mycket sittplatser, lättillgängligt med vatten och det har alltid funkat för mig med klubbarna med Stay out west, om det varit nåt jag velat se har jag prioriterat det, men jag tycker det är bedrövligt. 

Och det här är inte bara Way Out West utan hela musiksvängen som är så himla beroende av pengar och sponsorer och en huvudsponsor kan vara Fucking Wolt, som är ett jävla slavföretag och man får push-notiser ”signa upp med Wolt för att få komma snabbare i kön”. Nej, absolut inte! Allting som är freebies är bara spons här och klart att de inte hade kunnat köpa in det själva och dela ut saker, det hade ju kostat oerhörda pengar, men man känner sig lite äcklad när allt bara är reklamskyltar för konstiga företag. Generellt, jag gillar verkligen festivalen, men det är verkligen dubbla känslor att gå runt i företagsvärlden. 

Om vi går över från den frågan om corporate semen till den här; Pepsi or Coke?
Jag är en coke-kille, va. Jag blev väldigt glad när Coca-Cola tog in vanilj-colan i Sverige igen. Om jag måste välja blir det Coca-Cola, men jag har förstått att Pepsi ska vara slightly bättre, men på vilket sätt vet jag inte. Det kanske är att de har en stark subkultur-känsla som har andra smaklökar som gillar den läsken mer? 

Ja, man hör inte så mycket skit om Pepsi som man gör om Coca-Cola.
Förutom den reklamen med Kylie Jenner som går ut på att det är clash mellan demonstranter och polisen och så går hon genom det folkhavet och öppnar en Pepsi och ger till en snut och sen så är allt bara klart! 

Ok, sista frågan: Om du måste äta en av dem, vem skulle det bli; Bezos, Gates eller desserten Musk?
Jag har ju sett Elon Musks torso och den ser ju jävligt juicy ut! Jag tror att de andra, Bezos och Gates, känns så jävla ätstörda. Jag tror inte de har meat on their bones. Jag tror att Elon Musk är marinerar i allsköns grejer. Å andra sidan tror jag Gates har levt nåt vegansk miljardärliv… Äh, men jag tar Musk ändå! Det är nog bättre att vi äter honom! 

Ja, det är ju också en fråga, om vilken som är bäst att äta upp så vi slipper honom.
Då tror jag 100% Musk för då slipper vi hans jävla fan-boys också! 

Många av frågorna är grundade i texterna till Twin Pigs senaste skiva Godspeed, little shit-eater som du kan lyssna på på corporate Spotify här eller köpa digitalt här och på vinyl här

Följ Twin Pigs finns på Metas Facebook här och Instagram här.

Publicerad den Lämna en kommentar

Palle snackar mat! Intervju med Makthaverskan.

Makthaverskan Foto: Tobias Bauer

Jag intervjuade Palle i Makthaverskan om mat. Denna intervju publicerades i Fanzine #2 i april 2018, men dyker upp här i bloggen ett halvår senare. Enda sättet att köpa fanzinet är att prenumerera på patreon.com/llamalloyd

Vad är du sugen på just nu? (I matväg…)
Just nu är jag nog sugen på vegbullar och potatis med brunsås och lingonsylt.

Vad käkade du till frukost?
Jag åt gröt till frukost! Det var helt okej gott. Det är ju väldigt lätt att bli mätt på gröt, och det är ju en bra grej tänker jag.

Vad är din favoritfrukt?
Jag gillar nog clementiner mest. Såna små sura, svenska äpplen är goda också.

Odlar du nåt själv?
Jag odlar inget, men har en stackars basilikaplanta i mitt fönster som är i halvdant skick. Försöker vattna den i tid när jag kommer ihåg!

Har du nåt gött recept på en vegansk soppa eller bakverk som jag kan göra på kafé Llama Lloyd?
Kåtgryta. Jag vet inte om det egentligen finns en sådan rätt, men jag har gjort detta då jag försökt göra kålpudding, men istället för att ha satt in maten i ugnen har jag gjort det till en gryta med vegfärs, kål, morötter och grädde. Man kan ju säkert byta ut grädden till något veganskt alternativ, tänker jag. Jag tror det är goast med potatis till kålgrytan. Lingon är gött också!

Makthaverskan på Spotify.

Publicerad den Lämna en kommentar

Joan Shelley obviously puts Bourbon in her rye cookies!

Joan Shelley. Photo: Press.

Joan Shelley. Photo: Press.
On Friday Joan Shelley will grace Pustervik with her Kentuckian presence during Way Out West. Last week I shot her an email asking her about food and she gave me a cookie recipe. Yay!

What do you feel like eating right now?

A croissant and coffee. I haven’t eaten yet today and that would be divine.

Do you have any food on your rider?

We usually request fresh fruit and vegetables of any kind, smoked fish or salami, bread and cheese (it’s especially great when they get the smoked fish). Especially when you move from place to place so fast that it’s hard to get a sense of the place, it helps to get to try the local varieties of cheese, breads, or preserved fish and meat. It helps build a stronger memory.

What did you have for breakfast?

I haven’t yet, but probably will have coffee and toast, and maybe some vegetables that I have to cook before we leave for tour (mushrooms, green onions, arugula, peppers).

What’s your favorite fruit?

Watermelon.

Do you have a recipe you’d like to share with us?

I fell in love with making these Bourbon and rye cookies (since I’m from Kentucky it is mandatory we learn these kinds of things). It has rye flour and a little bit of Bourbon and then the vanilla bean and sea salt on top really makes it fragrant and lovely. Also, cookies are my favorite food!

You use 1/2 cup rye flour with 2 cups all purpose flour
1/2 tsp baking soda
1 1/2 tsp salt
3/4 cup butter
1 cup dark brown sugar
1/2 cup white sugar
1 egg
2 tsp vanilla extract
1 tablespoon bourbon

Chocolate chips
Vanilla bean and coarse sea salt

After whipping the wet ingredients up and adding the dry ingredients, then the chocolate chips, I form the dough into a log and chill in the fridge for a few hours. After that I cut them into slices, garnish them with scrapes of the vanilla bean seeds and the sea salt, and cook them in a preheated 350 degree F oven (not sure what that is in Celsius!) for a few minutes, turn it down to 325F and let them get barely golden-brown on the edges. I like them soft in the middle so I don’t cook them too long, don’t want them to lose all their moisture.

joanshelley.net
soundcloud.com/joanshelley
Joan Shelley at Spotify

Publicerad den Lämna en kommentar

Pascal vet vad det behövs för mat till ett party!

Pascal. Foto: Press.

Pascal. Foto: Press.
Min kompis Zacharias for till Stockholm i våras för att kolla när Pascal spelade för första gången på massa år. Jag frågade honom hur det var och fick Årets spelning! till svar. Peppen är alltså på topp inför Pascals spelning på Stay out west nu på fredag! Jag frågade ut Manuela, Mimmi och Isak om mat och fick svar på tal, speciellt angående partymat!

Vad är ni sugna på just nu?

Räkfrossa.

Är Tutti Frutti bästa godiset?

Nä, det är Riesen.

Vad är er favoritfrukt?

Fruktsallad.

Vad behövs för mat när det är Party?

Ost, korv (modell snackskorv), chips, snittar, landgång, mer ost, kex, fikonmarmelad, marängsviss, grillad kyckling, fransk potatissallad, stekt strömming, falukorv i ugn, morotsstavar, en god morotskaka, oliver, mer ost, smörstekt sparris, varma mackor med tallegio, en god beuf, potatismos, skaldjursplatå, hummus, rysk kaviar och lite andra tillbehör!

Har ni ett recept ni vill dela med er av?

Lägg en piggvar i ett foliepaket, ta på lite smör och en skvätt vitt vin och kör in i ugnen, typ 150 grader tills fisken ser fin ut. Servera med några goda potatisar.

Publicerad den Lämna en kommentar

Mats Gustafsson är ALLTID sugen på souvas!

Fire! Orchestra Photo: Press.

Fire! Orchestra Photo: Press.

Nästa vecka är det dags för trion Fire! (Mats Gustafsson, Johan Berthling och Andreas Werlin) att än en gång samla fler artister ur Sveriges jazzelit än det får plats på Nefertitis scen (förra gången jag såg dem fick Joachim Nordwall stå bredvid!). Platsen är Stay Out West. Tiden är nästa torsdag. Jag pratade lite med Mats Gustafsson om mat inför detta!

Hej Mats, vad är du sugen på just nu?

Jag är alltid sugen på souvas. Med trattkantareller och svart trumpetsvamp. ALLTID sugen på detta! ALLTID!

Har du någon mat-ritual du följer slaviskt?

[Ritual]
Jag försöker att inte ha så mycket ritualer för mig. Det kan stoppa upp kreativiteten, men att vässa knivarna noga innan attackerna mot livsmedlen är en fin sak! Annars handlar det mycket om vilken musik som ligger på någon av skivspelarna när jag lagar mat. Just musiken kan faktiskt påverka resultatet mycket! Men allt handlar om råvarorna, sedan spelar ritualen inte så stor roll.

Vad är din favoritfrukt?

När jag första gången smakade en färsk röd grapefrukt så tror jag att jag gröt en skvätt. Fantastiskt vad den kan göra i matlagning också! En färskpressad juice av denna magiska frukt gör mig knäsvag och stark på samma gång! Sedan är ju kärnorna en fantastisk medicin. Naturens eget penicillin! I koncentrerad form har det hjälpt mot förkylningar under många, många turnéer! ROCKIN!

Har du ett recept du vill dela med dig av?

Jag kommer spontant att tänka på en sommarsoppa som trumpeteran Lasse Almqvist bjöd på för några år sedan. Jag har utvecklat den lite, om jag kommer ihåg rätt:

Koka upp vitt vin, färskpressad citrus, vanilj fr vaniljstång, sockerlag.
Låt svalna.
Koka mycket fint riven stjälkad rabarber ett tag. Lägg i soppan.
Skiva jordgubbar som dragit i lite honung och basilika – efter smak i soppan.

En kall fantastisk sommarsoppa, som efterrätt.
Passar bra till Nina Nastasia, Lee Konitz eller Frida Hyvönen!

Peace & fire // mg

Publicerad den Lämna en kommentar

Arre! Arre! Mjukglass hela dagen!

Arre! Arre!

Inför Way Out West pratar vi mat med några av banden som spelar, först ut är Malmös finest, Arre! Arre!

Vad är ni sugna på just nu?

Lidia: Pistage-glass.
Anna: Cocio, fick nyss sådant himla sug på det. 

Vad är era favoritfrukter?

Lidia: Avocado.
Anna: Passionfrukt, mmm, gott!

Äter ni mjukglass, trots att Margaret Thatcher var med och uppfann det? [Soft ice-cream on the beach]

Lidia och Anna: Nöden har ingen lag! [Har nyss fått höra att det inte verkar vara så att Thatcher var med och uppfann det trots allt.]

Vad är favoritgodiset? [Hard candy]

Lidia: Surt.
Anna: Choklad, choklad, choklad!

Odlar ni nåt själva?

Lidia: Jag bor på landet så ja, odlar jättemycket: majs, tomater, gurka, morötter m.m.
Anna: Odlar mitt klasshat.

Har ni nåt gött recept på en soppa eller bakverk som jag kan göra på kafé Llama Lloyd?

Lidia: Salmorejo, en spansk kall soppa som liknas gazpacho. Tomat, vitlök, bröd, vatten, olivolja och lite kokt ägg och serrano-skinka i små bitar på (funkar även med vegan-skinka såklart).
Anna: Kladdkakemuffins, sjukt gott ju! Är inte så bra på att baka men laga mat kan jag mer. Angående soppa så kikärtssoppa. Kikärtor, gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, viola! Och lite creme fraiche och ärtskott uppe på.

facebook.com/arrearreband
arrearre.bandcamp.com
Arre! Arre! på Spotify

Publicerad den Lämna en kommentar

Tyra i Dolores Haze har ett bra bakistips: mjölk!

Dolores Haze. Foto: CG Von Platen

Det var länge sedan nu, men här kommer en ny matintervju, denna gång med Dolores Hazes gitarrist Tyra Hasselrot aka Groovy Fuck. Enjoy!

När du är full of booze. Vilken sort? (Reaching Placebo)

När det gäller drinkar är det oftast Lucky Lollo som får göra dom, hon gör bl.a en jättegod med Likör 43, kaffe och grädde. Annars brukar vi mest dricka Grängesbergs på Dovas, Hornsgatan.

Dricker du mjölk? (Milk)

Det gör jag! Ett stort glas kall mjölk är typ mitt bästa bakistips, faktiskt! Det är också bra om man är på festival eller turné och är lite rädd för att få skörbjugg eller så…

Odlar du nåt själv? (Garden)

Jag har tyvärr aldrig riktigt odlat nåt. Förutom sån där krasse man odlade i gamla mjölkkartonger som man fick med happy meal när man var liten? Men på somrarna brukar jag i alla fall sno blommor i kolonilotter och göra vackra arrangemang i mitt sovrum.

Vad är din favoritfrukt?

Det var äpple tills vi fick reda på att Bill Kaulitz i Tokio hotel är allergisk mot äpplen, så nu bojkottar vi dom.

Har du nåt gött recept?

Jag och Groovy Nickz brukar alltid laga en maträtt som heter Gegga när vi är i studion! Det är både veganskt och jättelätt att laga. Så här gör man:

Öppna en burk med burkmajs.
Häll över en burk krossade tomater i burkmajsburken (man kan ta krossade tomater med basilikasmak om man känner sig lyxig).
Häll i ICA Basic-oliver.
Ät med sked.

Publicerad den Lämna en kommentar

This is Head tror på insekter.

thisishead
Ikväll spelar Malmöiterna This is head på Brännö, sätt dig på en färja dit pronto, festivalen On the rocks har redan börjat! Jag har ju redan intervjuat bandet om mat en gång tidigare, så det blev bara en snabbis med Björn denna gång!

This is heads nya skiva är till största delen inspelad under en intensiv vecka på Mjörn, vad provianterade ni med för att slippa lämna stugan under denna vecka? Hade ni matdagar eller hur såg matschemat ut?

Inspelningsveckan på Mjörn var nog ingen kulinarisk höjdpunkt, men det känns bra ändå. Ibland får man helt enkelt tvinga sig själv att bara göra det man ska, i detta fallet stå i ett rum och spela musik. Det var ju bara vi fyra så om någon pep iväg in i köket tystnade musiken. Det var mycket ostsmörgåsar med vällagrad prästost och kaffe. Hemmagjord pizza och diverse pastarätter var också vanligt. När sista tonen klingat ut över fjärden och solen började gå ner avslutade vi med färska räkor, en havskräfta per medlem och ett sexpack folköl. Det var inte dumt!

Ni satt även i en trång lokal i Los Angeles när ni fick några av de första låtidéerna till skivan, har ni tagit med er nån mat därifrån?

L.A. känns ju väldigt blandat, mycket gott från många platser. Stort utbud av diverse, gärna starka, såser som tillbehör kan man sakna här hemma. Fishtacos i olika tappningar har lagats av flera i gruppen t.ex. med coleslaw, salsa fresca och chipotlemajonäs. Kanske känns LA?

Vad är nästa mattrend?

Insekter.

Publicerad den Lämna en kommentar

Sam of Diagrams loves kladdkaka!

Sam Genders of Diagrams
I’ve been busy opening up my little cafe Llama Lloyd so I’ve not taken the time to publish this little food interview, I was also thinking I would try to make the soup, I’ve bought Marmite but that’s as long as I’ve gotten. But I guess it’s time to try another soup at the cafe anyways?

Hi Sam, what do you feel like eating right now?

Actually I’ve just eaten! I had porridge with dates, prunes, raisins, almonds and pumpkin and sunflower seeds and a smoothie made with blueberries, tropical fruit and dairy free yoghurt. It’s probably the most healthy breakfast I’ve eaten in weeks! I do love an English fry up but I spent a lovely Christmas and New Year in Sweden eating and drinking the finest that your good country has to offer and I’m in serious need of a January health kick.

What breakfast suits a Gentle Morning Song?

Well, that song is all about the very, very early hours of the morning so perhaps instead of breakfast it would have to be a midnight feast. You’d need to throw a sheet over a few chairs to make a den in the front room and then huddle underneath there with a loved one and eat comfort food… Cheese sandwiches, crisps, dips, maybe some herring and potatoes roasted with garlic, lemon and rosemary. Then finish off with a little fika… Hot coffee or hot chocolate and kladdkaka.

What’s your favorite fruit?

Blueberries.

Do you have any food on your rider?

Just a few minimal heathy snacks. Pitta bread, hummus, fruit and salad.

French Onion Soup

Do you have a recipe you’d like to share with us? Maybe a cake or a soup?

Vegetarian French Onion Soup.

I think this (or something very similar) came from Cranks recipe book and was passed on to me by my friend Sylvia – it’s very easy and wonderfully warming. The croutons and grated mature cheddar are integral to the dish. I fry my croutons in butter with a little swedish herb salt (Trocomare) until crispy.

Ingredients:

Large onion x2
Oil 3 x tbsp (45ml)
Veg stock 1 + 1/2 pints. I prefer Vecon stock.
Mixed herbs 1 tsp (or whatever nice dried herbs you have to hand)
Yeast extract 1 tsp (5ml) I use Marmite.
Salt and Pepper to taste
Croutons (the recipe recommends wholemeal which is tasty but I find any bread works okay – I especially like to use white sourdough)
Cheddar cheese, grated 4oz/100g.

Method:

Finely slice the onions
Heat the oil in a saucepan and sauté the onions until golden brown. This bit can take a while, 15 mins or longer so this is a good time to put some music on.
Add the remaining ingredients.
Bring to boil.
Reduce heat and simmer for 15mins.
Serve with croutons and cheese sprinkled on top.
Serves 4 (or 2 if you have 2 portions each!) Freezes well so sometimes I’ll triple the ingredients and make a bigger batch.

Publicerad den

Steve Albini, who’s back on the bike, talks food!

Steve Albini. Photo: Robin Olsson
Ok, I’m sorry this took me forever to transcribe. I met Steve Albini when he was here in Gothenburg in October and played an extremely rare date with his excellent band Shellac. If you haven’t heard his band you have most certainly have heard (and very likely loved) a record he’s produced, Nirvana, Pixies, PJ Harvey, Palace Music, Smog and it goes on and on and on. I saw a documentary about the making of Magnolia Electric Company’s Josephine the other day and what Steve said there is really what I think makes him such a great producer: he makes sure everything runs along smoothly and efficiently, he stays in the background and let’s the band be the band. We spoke for half an hour and that was the same impression I got from him, that he’s pretty humble, but efficient. Let’s eat along the way:

LL: So what I do is, I try to ask questions that’s related to the lyrics, so I try to make that into a food question somehow.

Steve Albini: Ok, good luck.

Sometimes it’s easy, sometimes bands sing a lot about food, but sometimes it’s harder. Have you ever eaten a crow?

No. I’m trying to think of if I’ve ever eaten any irregular birds and I don’t think I have. I’ve eaten just normal birds that you would eat. You know like partridge, pheasant, quail, grouse, chicken, duck, goose, you know, normal you-would-eat-them-birds.

How about a dog or a pony?

I’ve eaten horse. There’s Bresaola in Italy. It’s smoked cured horse loin. It’s delicious. Really incredible. I’ve had horse cutlet and steak and stuff and I don’t think that’s very good meat. Used in that way it’s not very good. But that one thing, the smoked cured horse loin is incredible. It’s like solidified camp fire smoke, you know? Very, very pure smoke flavor with just enough meaty protein to make it wrap around your tongue. It’s really incredible but other horse things I’ve eaten have not been delicious.

So no dogs?

I don’t think I’ve eaten dog. There was a Chinese restaurant in Chicago that was rumored to serve dog but that’s the kind of rumor you hear of a lot of Chinese restaurants. And I’ve eaten there so if they were serving dog, I’ve eaten dog. I don’t think it was true, I think it was just an urban myth.

So, in Songs for the Minerals, ”how do make a meal out of nothing at all”? How would you do that?

Well, that song is specifically about a kind of cultural perception that women are emotionally unstable because of their periodic cycle and that the hormone and mineral content changes cyclically and that changes how their brains work. That’s a cultural stereotype and one part of the song is about trying to negate that stereotype by saying that the range of behavior that you can consider normal should include all of the parts of the spectrum that would occur naturally according to these variations in mineral and hormone cycles, right? And to say that the baseline for normalcy should be something defined externally by men rather than being a wide enough definition to include all parts of the spectrum that occur normally is chauvinistic, basically. That’s part of the song. And there are two other parts to the song. One of the other parts is that there are accommodations that people make in their lives to certain psychological issues that they have and one of them might be an eating disorder and that’s what the sentence ”make a meal out of nothing at all” comes in. And again these behavioral things is seen as something that needs to be ironed out, to be corrected, in order for someone else to conform to my perception of how she should live her life and again I’m trying to negate that perspective by saying that I can conceive a normal state that includes accommodating these psychological issues in whatever way you need to. Then the third part of the song is just a catalogue of different minerals and their properties so that’s where that lyric comes from.

So what would be the easiest, most basic thing you would make if you were to make a meal?

Oh I see what you’re saying, ok, I regularly make dinner out of nothing. I mean if you have flour and eggs you have pasta and if you have any plant then you have something to put on the pasta. That’s a standard thing at my house, if we can’t think of anything else to eat I make pasta.

So I guess, what food could you cook in a minute then? Pasta? Now you can’t cook pasta from scratch in a minute?

If the pasta, if you’ve made it and you just boil it but ah, yeah I think you’re limited to a sandwich in a minute.

Do you often ”eat along the way”? I don’t even know what I mean by that, even.

Well, that song that that’s from, the Dude Incredible song, is kind of inspired by seeing similarities between the behavior of other social animals and people, how, if you have a group of people and somebody says ”hey, let’s get go get something to eat” it seems like that could happen very quickly but it can’t happen quickly because everybody needs to decide how they wanna spend the rest of their evening, like their whole evening before they can decide ”yes, we’re gonna go and get something to eat now” and then there might be quite a bit of debate on what we should eat, where we should go and in that song there’s a fellow who takes it on himself to sort of lead the group and say ”let’s go do something” and some members of the group object and they say ”we’re quite comfortable where we are” and then he shuts them down by saying ”fuck that, let’s go, we can eat along the way” meaning you don’t need, what if you’re hungry, we can pick something up along the way, we can still go on our adventure. And I guess I was just struck by the parallels between like the social organization of any group whether it’s a pack of gorillas or a school of fish or whatever, it doesn’t matter what it is and the organizing principles are always the same. There’s always gonna be some descent and some people are gonna need to be convinced and eventually there’s gonna be a movement and everybody follows the group.

Right, this one is not food related but I’m about to start this café where I will encourage people to ride bikes so I was just wondering if you still ride bikes?

I actually just recently started riding a bicycle. As an adult I’ve never had a bicycle. I had a motorcycle when I was a teenager but I hadn’t ridden a bicycle since I was a kid and I just recently moved. I was living in the studio building, in the studio that I run had an apartment in it and I was living in that apartment for about twenty year. My wife and I just recently moved out into a house and so as a kind of a house warming present for me my wife got me a bicycle so I could ride my bike back and forth to work. So I’ve been riding my bike to work, to and from work everyday, I ride between seven and ten miles every day now and I really like it, I really enjoy, it’s not much physical activity, but I enjoy have some physical activity every day. There’s a sense of real freedom and real mobility with a bicycle and with a car it’s kind of a pain in the ass, you have to find a place to park it and lock it up and get all of your shit out of it, on a bike you’re carrying everything and you just get off the bike and you’re done, you know. So I quite like riding my bike, I haven’t had a chance, previously, to ride a bike in an urban setting until very recently and I’ve really gotten use to it and I really like it. Bob has been riding bikes for a very long time. Bob is a big proponent of bicycles. But Todd and I, Todd just bought a bike as well, he and his wife had been cycling around Minneapolis and I just got my bike in March so I’ve had like six or seven months of bicycling. I think Todd’s had four or five months of bicycling.

I will encourage people to bike just by having a discount if you arrive on a bike. That’s pretty much the whole idea of the cafe, to get more people to bike and maybe I can do that with an economic incentive.

Speaking as an urban bike rider the thing that matters most is having a convenient place to put your bike. Like this scenario here, where you have a bike rack where everybody puts their bikes and locks them up, that sort of thing doesn’t really exist in Chicago. There are some occasional places where you can find two or three places to put a bicycle but I mean a big centralized bike parking area doesn’t really exist.

I’m actually gonna talk to the city, there’s just one place in the whole city where they have made a car parking into a bike parking so I’m gonna try and talk to the city and try to get that in front of the cafe. That would be convenient. We’ll see if it happens. So at the cafe I will have soup and I heard that you like soup a lot?

Big fan of soup.

So what’s your ideal soup?

I make twenty or thirty different soups. The ones I like the most are very simple vegetable soups. Like you can take, just take a broccoli or cauliflower or asparagus, ah, [a begger comes by and Steve gives him some coins]. So I don’t know, my favorite soups are just like if you just take broccoli or carrots or cauliflower or asparagus or something like that and just boil it in stock and just puree it and that’s it. But it doesn’t need anything extra or fancy. Those are my favorite soups. Just one very simple and very clean taste. Potatoes make a natural soup. Tomatoes, you basically don’t anything more than tomatoes, just take some tomatoes and puree them and heat them up and add some lime juice and some garlic and you have soup.

Is there a reason why there’s a lot of vegetables and fruits around Uffizi on the cover of Excellent Grey Italian?

The idea is that he’s a black and white dog and we wanted to have a contrast between a colorful setting and a black and white dog, grey dog. And we couldn’t think of anything that would be free of context except fruits and vegetables. It seemed like a very colorful group of fruits and vegetables and then have a grey dog in it would look good and I like the way it looks. I mean anything else that’s really colorful has some kind of context to it, like clothing or money or photographs or magazines or whatever. Like all of those have an implicit content like you’re trying to make some kind of statement about all of these things and that wasn’t our idea. Our idea was just show off this good looking dog.

Is he still alive and well?

Uffizi’s still with us, he’s been Todd’s companion for fifteen year and he’s still there.

Do you boycott any foods?

No, I’m not crazy about sea food. When I was a, when I was very young I got very sick eating fish and so for the longest time I was convinced I was allergic to fish. And since then I’ve eaten, I’ve gradually incorporated fish into my diet now and again and I just don’t like it very much. I’ve had a few physical reaction to a few fishes that made me think I may have some kind of allergy to some aspect of some fish but it’s not a general thing. But I’m not that into it. The thing that’s weird is I really like fishy flavors like I like if there’s a an anchovy mixed in with a salad dressing or something like that I think that tastes pretty good usually or if there’s things like sea weed or sea salt. I think all of those taste fantastic but actual fish, for some reason, doesn’t sit will with me. I’m not into. And I realize that’s a lot of food but I will basically eat, I will try to anything, I will eat any other thing in the world, any plant, any animal, any mineral, doesn’t even have to be cooked, doesn’t have to be dead, whatever it is I’ll eat it. I don’t care. If it something that people eat some place in the world I’ll eat it.

But you don’t boycott anything for political reasons?

Well, I don’t eat fast food, that’s more of a concern for, I suppose it’s a political act. I don’t like the corporatized, I don’t like anything that has been reduced to a polypoly of corporate suppliers, I don’t like mass media, I don’t like fast food, I don’t like having a limited choice in cooking and eating so I prefer to buy my stuff from a market rather than a supermarket where everything is organized by brand. I much rather buy things from suppliers or producers or farmers or whatever. If I can. And I don’t eat factory farmed animals, I don’t buy meat and fish and chicken, I don’t buy that from a supermarket. I’ll buy it from a reputable butcher where I know the animals are raised humanely and that sort of thing.

What’s your favorite fruit?

It’s really hard to beat a fresh peach. A peach straight off a tree is like one of the most incredible foods. I really like melons as well, water melon, cantaloup. I like pretty much all berries. Berries can sometimes be annoying because of the seeds. You have this very luscious, very squishy, tasty fruit and you wanna just slurp it down and you end up with all these seeds in your teeth. But yeah, I’m gonna say fresh peach. I’m not a big fan of things done with peaches, you know? Like peach pie or peach cobbler, they’re ok but a peach by itself is amazing.

Do you have any food on your rider?

We don’t actually have a rider. We just, we try to keep things simple and if you have a rider that gives you a number of things to be disappointed by so we just tell people that if there’s some water and some towels back stage that’s really all we need. We can feed ourselves and take care of ourselves.

So I guess you don’t bring anything from America, food-wise?

No. When I’m traveling I try to find local candy, like candy produced locally for the local market. Because often there’s very distinctive flavors that don’t exist anywhere else. In Hawaii, for example, there’s a salted licorice plum called Li hing mui, a Chinese dried plum with salt and licorice on it and that’s used in all kinds of things. They use it in. There’s shops called ”crack seeds shops” and in these crack seeds shops they sell hundreds of things all flavored with Li hing mui. And the Li Hing flavor, it’s like salt and peppar for them, it’s on everything. You go to a fruit stand and you buy some fresh pineapple you will always be offered to have Li Hing sprinkled on it, if you want. If you go to an ice cream place you can get Li Hing sprinkled on your ice cream. It’s an insane flavor.

So what does it taste like?

It’s sour and salty and kind of dirty tasting. I really like it, but I’ve only eaten it in Hawaii where everything is amazing. So if I tried to incorporate it into my regular life I might not like it as much. But it’s a really amazing, distinctive flavor. And in Scandinavia this salted licorice is everywhere and I mean that’s a nasty, nasty thing but once you get use to it I can see how you can develop an affection for it. And in the United States for example there’s a soft drink called root beer that’s like basically unknown elsewhere but It’s a very particular, very peculiar flavor that Americans are very fond of. Like every town have their own local root beer and people are fiercely loyal to the root beer that they grew up with or the one they consider the best root beer. So I like this sort of local, the unique local flavors that you find in places and how passionate people are about their… Like in Japan, each region of Japan has it’s own kind of fast food, kind of street food, you know? Like in the coastal areas there’ll be like a salted eel is very common, or dried eel. It’s eaten like a snack. Sometimes just the bones of an eel are eaten like peanuts. In Kyoto and Osaka there’s kind of a dinner pancake that’s called Okonomiyaki, it’s like chopped vegetables and eggs and flour are cooked into a pancake and then that pancake is painted with this very rich sort of barbecue sauce and then it has bonito shavings sprinkled on it and it has herbs on it and sea weed. So it’s a very complexed, rich flavor, but it’s basically a pancake. And that’s only served in that part of Japan and in this other part of Japan. Then in Tokyo and the north there’s the ramen shops. Everybody’s fiercely loyal to their ramen shop, the one that they think is the one true, great ramen. I love all that, I think that’s one of the nicest things about traveling is that you get to experience little things that people think are great and unique about the particular place where they live.

I’m thinking about root beer and if I’ve ever tried it. There’s this thing, a Christmas drink that I think might be…

Yeah, julmust.

Have you tried that?

Yeah, I tried that the other day, I thought it was very good. The juniper flavor is really distinctive and that’s, root beer is, if you replace the juniper flavor with kind of a kind of Wintergreen flavor or birch bark flavor then that might give you an idea of what root beer is like. But julmust is not miles away from it.

I just stumbled over some Nirvana thing. I heard that you recorded the drums for Very Ape in a kitchen? Did you cook something as well?

No, in the studio building there was the normal performing area and then outside the performing area there was a small kitchen. And that’s where we set up the drums up for some of the songs on that record, I don’t remember which ones. Could’ve been that one, sure.

I thought of a Barcelona thing. I go to Primavera every year as well.

Amazing food in Barcelona!

That was what I was thinking. What’s your favorite restaurant?

There’s a little tapas place called Quimet, Q-U-I-M-E-T, I’ve heard it called Bar Quimet. It’s just a bar but it has every kind of bar food you can imagine. Really just deliciously prepared stuff. A lot of the food has been canned, in-house, they prepare something and then they put it in cans so that they can serve it at any time, you know? It’s really delicious food. I’ve had incredible cheeses and they have a canned quail that they make there that’s really delicious. Incredible preparation of foie gras there. Maybe my favorite serving of foie gras ever is from there.

You’re going next year as well?

Oh, yeah. If I’m in Barcelona I’m gonna go to Quimet, it’s just an incredible place. It’s very informal and it doesn’t have to be expensive. If you eat a few things, like a light lunch, if you eat a lot, like a big meal, it’s gonna be expensive but it’s incredible food. So, definitely worth it.

This isn’t food-related, but what do you think of the whole ATP debacle?

It’s depressing the way how ATP has sort of collapsed into itself. Because ATP, in my mind, still represents a better version of the world. A festival where the patrons and the bands are treated well and the slate of music is chosen because it’s excellent and not because it’s current, you know? There are things about it that I think survive in principle, I think it’s a shame that money was managed so poorly, that the company is in bad shape, that’s the shame. What they’ve accomplished, what they did, the way the ran it, the shows that I’ve seen, the ATP shows that I’ve seen, the festivals have all been really magical experiences so I think it’s really sad that it’s sort of collapsing on itself.

Do you think they’ll…?

It’s hard to see how ATP can dig themselves out. I mean, they owe so much money to so many people and they’ve got so many people angry at them. It’s hard to see how they could turn it around. But if it happens it would be great. I should be going because they’re probably waiting for me back stage.