Cykla i Göteborg


Llama Lloyd vill ju att fler ska cykla i Göteborg så här kommer en liten cykelguide!

1. Skaffa cykel.
Billigast är att gå till ett Cykelköket, bli medlem och få en cykel, men du får fixa i ordningen den själv. Cykelköken tar hand om cyklar som lämnats kvar i lägenhetsförråd och liknande. Hit kan du även gå och lära dig hur du fixar din cykel.


Här finns en karta över samtliga Cykelkök i Sverige som jag känner till, tillsammans med öppettider och kontaktuppgifter.

Näst billigast är att gå till Returhuset, en plats där långtidsarbetslösa arbetstränar genom att fixa cyklar som de sedan säljer billigt. Bättre att köpa en genomgången cykel än grisen i säcken på Blocket! Returhuset ligger i Kretsloppsparken i Alelyckan.

Om du vill slå på stort och köpa en ny cykel kan jag rekommendera Childstore på Stigbergsliden eller Veloform på Kustgatan. Det är klokt att välja en handlare som ligger på din vanliga cykelväg till jobbet. Jag tycker service är mycket viktigare än pris. När det gäller val av cykel är det ju beroende på vad som är viktigt för dig. Personligen är det driftsäkerheten som är viktigast för mig. Jag vill ha en så underhållsfri cykel som möjligt. Därför rekommenderar jag däck med punkteringsgaranti, de kanske rullar marginellt saktare, men hellre det än att behöva byta punkor hela tiden. Annars är typ alla cyklar tillverkade innan sent 80-tal gjorda för att hålla, dagens cyklar har jag faktiskt inte hittat en enda som håller lika bra. Så att bygga en cykel på en gammal ram är ingen dålig idé känns det som…

Slörull #24 till @ballografab! #ballograf #slörull #llamalloyd

Ett inlägg delat av Llama Lloyd (@llamalloyd)

2. Cykla tillsammans.
Slörull: Sista onsdagen i månaden vid sex på Llama Lloyd anordnar jag en Slörull, alltså en lugn social cykeltur inspirerad av Slow roll-rörelsen som började i Detroit där de cyklade till områden de inte kände sig säkra att gå i, men när de är en grupp cyklister kännde de sig säkra i gruppen. I Göteborg finns tack och lov inte några sådana områden så i början cyklade vi mest till industriområden där det kan upplevas så, men nu har det blivit allt möjligt, från min kafferostare till Kulturtemplet till Ballograffabriken. Håll koll på Facebook-gruppen för uppdateringar om var nästa tur går eller titta till Llamans fb-event här.

Andra roliga saker att göra är att cykla till stans alla badplatser eller bibliotek eller varför inte alla vattentorn? Just nu cyklar jag alla spårvagnslinjer, ändhållplats till ändhållplats. Kanske fortsätter med bussarna sedan. :)

Sista fredagen i månaden anordnas Critical Mass, vilket innebär att man är ett gäng cyklister som tar plats, lagligen, i körbanan. Möts sista fredagen fredagen i månaden kl 18 på Götaplatsen. Facebook.

3. Gå med i Cykelfrämjandet.
Cykelfrämjandet är en gammal förening som de senaste åren förnyats rejält genom att bland annat ge ut den i särklass bästa cykeltidningen i Sverige. Du bör vara medlem först och främst för att det ger dig en cykelolycksfallsförsäkring. Det tillsammans med en suverän tidning gör det till en bra affär: 275 kr/år, 100 kr/år för ungdom (upp till 26 år). Sedan går det givetvis att engagera sig mer i föreningen. Personligen orkar jag inte med det gamla gardet som, efter att jag hade lagt upp en bild på en cyklist utan hjälm på Cykelfrämjandet Göteborgs facebook-sida, röstat igenom att alla bilder på cyklister måste ha hjälm på sig. Suck.

Vill du ha hjälm, ha hjälm.
Vill du inte ha hjälm, ha inte hjälm.

End of discussion.

Vill du träna med din cykling finns ett otal klubbar där Hisingens cykelklubb är störst, sedan finns lite lösa gäng som anordnar cykelrundor t ex Life behind bars, Tikket, Komet club rouleur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.