Publicerad den Lämna en kommentar

Linda gör Tony Sopranos favoritmaträtt!

Idag, på våffeldagen, bjuder vi inte på våfflor, utan på Tony Sopranos favoriträtt! Vår vän i Stockholm, frilansjournalisten Linda Kante har försökt sig på den bästa av söndagsmiddagar, Ziti!

Min sambo och jag bestämde nyligen oss för att se om den fantastiska serien Sopranos — det var ju faktiskt snart tio år sedan sist. Och precis som med allting annat som man bänkar sig framför mer än en gång så uppenbarar det sig detaljer som kanske ej varit så tydliga tidigare. I detta fall lade vi märke till att familjen Sopranos oftast valde att inmundiga maträtten Ziti när de håller i sina populära söndagsmiddagar. Vad är detta för smarrig rätt undrade vi och tog vår gamle vän Google till hjälp. Det visade sig att Ziti är en slags italiensk pastalåda som tillagas i ugn tillsammans med tomatsås och en massa ost, med andra ord något som bara var tvunget att prövas!

Eftersom att jag är vegetarian så bytte vi dock ut köttbullarna mot quornfärs men i övrigt följde vi receptet nedan:

500g tomatsås (Denna kan tillagas lite som behagas men vi valde att göra den på en burk krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, färsk basilika, oregano, olivolja, salt och peppar. Kör på med smaksättarna efter egen smak.)
Ett halvt paket Barilla pasta (Penne)
1,5 dl riven Parmesan
1 pkt oskivad Mozzarella
En halv burk Ricottaost
Köttbullar (så många som man tycker behövs)
För vegetarisk Ziti: Byt ut köttbullarna mot quornfärs

Koka ihop ingredienserna till tomatsåsen och sätt ugnen på 175 grader. Koka pastan så den blir al dente och lägg den sedan i en skål med höga kanter. Häll på hälften av tomatsåsen och hälften av parmesanosten. Mosa köttbullarna och tillsätt dem till pastablandningen (eller tillsätt quornfärsen). Rört om ordentligt och bred ut hälften av pastablandningen i en ungsäker form. Dela sedan mozzarellan och ricottan och strö dessa över tillsammans med hälften av den parmesanost som finns kvar. Häll sedan på hälften av såsen som är kvar och fortsätt med resterande pasta. Avsluta med den sista såsen och strö den sista parmesanosten överst. Baka pastalådan med aluminiumfolie i 45 minuter. Ta sedan ut den och ta bort folien. Sätt sedan in den i ugnen på samma värme och grädda i 15-30 minuter till. Låt sedan stå i cirka en kvart innan servering.

Visst, det är lite krångligt och det tar väldigt lång tid, men det var det värt. Sambon och jag blev helt överförtjusta och åt förstås mycket mer än vad vi egentligen orkade. Dessutom ville vi ju äta den så som Tony Soprano äter i serien, det vill säga med huvudet nära tallriken och med gaffeln som något slags minispjut som helst ska spetsa så mycket mat som möjligt på ett hugg. Detta förhöjde så klart upplevelsen. Jag kan varmt rekommendera denna rätt till alla, även om jag tror att de som gillar Sopranos kommer att tycka att den är extra god — bara för att. För egen del kan jag knappt vänta till nästa gång jag ska laga den då det även finns utrymme att experimentera lite med smakerna. Kanske kan den bli ännu godare.

Buon appetìto!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.