Publicerad den

Alice Boman kör på känsla, även i köket.


Alice Boman. Pressfoto: Johanna Attesson.

Min favorit-EP från förra året var Alice Bomans Skisser, en skiva demos Adrian Recordings gav ut i oredigerad version. Den 5:e maj släpper hon uppföljaren, EP II, som även innehåller Skisser så det blir ett album totalt, typ. Jag ringde henne i onsdags och frågade henne om mat:

I want you more than I need you, and I need you bad.
Vad för sorts onyttig mat är du sugen på just nu?

Bröd. Eller smör! Smör är typ det bästa som finns!

What are you waiting for? Vad vill du se mer i framtiden, i matväg?

Närodlat, mer säsongsbaserat, mer grönsaker!

Imorn ska du spela på Great Escape i England, är det nåt i det engelska köket som lockar?

Jag är inte så insatt i den engelska mattraditionen, men fish and chips, kanske? I sånt där flottigt tidningspapper. Jag har inte testat det. Och öl, men det är ju inte mat…

För nåt år sedan frågade jag killarna i This is Head om var en hittar Malmös bästa falafel, jag hörde ni skulle göra nåt tillsammans på lördag, så jag följer upp med samma fråga till dig:

Nu har det försvunnit, Falafel n. 1. Den har ju bytt namn till Möllans habibi, nu. Men det var en tjej som gjorde en helt fantastisk falafel där.

Har du nåt i matväg på ridern?

Nej, jag har ingen rider. Om jag hade en hade jag nog skrivit avokado.

Du kanske ska skriva Fish & Chips på den imorn då?

Ja, kanske det.

Jag antar att avokado är favoritfrukten då?

Ja, eller kanske grapefrukt? Nej, en perfekt mogen avokado, det är inte mycket som slår det.

Har du nåt recept du vill dela med dig av?

Visst! Jag tar jordnötssmör (Kung Markatta), mortlar lite fänkålsfrön, blandar alltihop med tamarisoja. Sedan rostar jag grönsaker i ugnen. Det är väldigt gott.

Har du mått och sånt som du kan maila över?

Jag har ingen uppfattning om måttsatser, jag kör på känsla.

adrianrecordings.com/artists/alice-boman
Facebook
@aliceboman

Publicerad den 1 kommentar

Kaja Gunnufsen älskar tacos!


För några månader sedan cyklade jag hem från jobbet lyssnandes på min Soundcloud-ström (finfin app och således ett bra sätt att upptäcka ny musik ur sitt flöde). Rätt som det var kom Kaja Gunnufsens vackra Au upp och jag lyssnade på den om och om igen när jag cyklade hem genom slasket. Nu har vi frågat henne lite om mat!

Lax! Det är vad vi svenskar tänker på när vi tänker på norsk mat. Vad är ditt favoritrecept med lax?

Røkt laks med eggerøre er konge. Men dessverre lukter det veldig vondt, og man får dårlig ånde. Ellers så serverer de laks med ansjonsfyll på IKEA. Den er en av mine favoritter.

Vad är egentligen Norges nationalrätt? Är det samma som i Sverige — kebabpizza?!

Nei, det er nok taco. Eller tacopizza.

Hur går det med nummer sju på din lista över saker du måste göra? Vad var det senaste du försökte dig på i köket och hur gick det?

Det går kjempedårlig. Jeg blir bare værre og værre på å lage mat. Omelett er en av få rettene jeg alltid har vært god på, men da jeg skulle lage det i går smakte det jævlig. Jeg brukte egg, reker, mais, ketchup, linser, sweet chili sauce, fetaost og aubergine. Problemet mitt er at jeg ikke forstår hva slags ingredienser som passer sammen. for eksempel kombinasjonen reker, fetaost og sweet chili sauce høres i mitt hode godt ut. Men det var det ikke. Det er frustrerende å være såpass dårlig på å lage mat, men allikevel være så glad i mat. Det positive er at jeg spiser alt, uansett hvor vondt det er.

Jag hörde att du älskar Neil Young. Visste du att när han spelar måste det finnas två smörgåsgrillar i hans loge? Har du nån rider?

Oj, nei det visste jeg ikke. Men så vet jeg jo heller ikke hva smørgåsgrillar er. Jeg har ingen rider. Men den dagen jeg får det skal rideren i allefall inneholde sjokomelk, øl, chips og tørkede aprikos. Og taco.

Du sjunger om att ”dra ut på byen”. Vad är bästa maten dagen efter?

Det varierer. Hvis jeg er bakfull men ikke kvalm, da vil jeg ha pizza-slice fra 7-11. Du vet i USA når man er på death row og får sitt siste måltid, hvis jeg noen gang skulle bestemme mitt siste måltid så hadde det vært pizza-slice fra 7-11. Det er så sjukt godt. Men andre ganger når jeg er bakfull kan jeg få det for meg at jeg skal spise noe veldig lett og sunt for å kompansere for utskeielsene fra kvelden før. Da kan det være digg med grønnsakssuppe eller salat. Men det har kanskje skjedd en eller to ganger at jeg vil ha noe sunt. I 99,9% av tilfellene vil jeg ha pizza slice. Eller taco.

Finns det nån typisk norsk soppa eller bakelse? I så fall, har du ett recept att dela med dig av?

Betasuppe med svineknoke:
2 dl byggryn (korngryn)
1 stk salt (ev røkt) svineknoke (fläsklägg)
1.5 l vann eller kraft (sky)
0.25 stk hodekål (kål)
3 skiver kålrot
3 skiver sellerirot
3 stk gulrot (morot)
8 stk potet (potatis)
1 stk purre (purjolök)
salt
pepper
2 stk kvist timian, ev halve så mange ts tørket
persille
ev smakfull grov kjøttpølse

Legg svineknokene i en romslig gryte og fyll med vann til de er dekket helt. La knokene koke til kjøttet løsner fra beina, dette tar omtrent halvannen time. Rens knokene for kjøtt mens du koker inn kraften. Rens og skrell gulrøtter, hodekål, kålrabi og poteter og skjær alt i like store biter. Ha grønnsakene i kraften (ta vekk overflødig – det skal dekke grønnsakene akkurat) og kok det mørt, minimum 15 minutter. Tilsett deretter det rensede kjøttet og smak til med nykvernet pepper og timian.

Publicerad den Lämna en kommentar

The Knife och tacopajen!


I en krönika där Marcus Hansson skriver att hela svenska kritikerkåren dansar efter Pitchforks pipa menar han att The Knife skulle kunna göra en skiva om Tacopaj och ändå få högsta betyg. Själv tyckte jag det lät ganska intressant och gjorde således en. En tacopaj, alltså! Till tonerna av den kritiserade Shaking the Habitual.

Det börjar bra när en enkelt blandar ihop en kladdig pajdeg av 2 dl mjöl och 100 gram smör. Lite kladdigare blir degen när en lägger till 2 msk vatten. A Tooth for an Eye är ett suveränt soundtrack till en bra grund i all paj — degen. Slå på ugnen på 225ᴼ.

Full of Fire har ett härligt driv som gör att du kan dansa runt lite medan du låter degen stå i kylen en stund. Smörj ut lite gött smör i en pajform, helst i takt.

A Cherry on Top vore kanske lite malplacerad i degen, så skippa den och jobba istället ut degen i i kanterna så gott det går. Dunka sedan in formen i ugnen i tio minuter. Kanske känner du dig lite rädd för de suggestiva tonerna, men frukta inte, för utan tacopaj vore livet boring.

Därefter får du Wrap your arms around some meat. Eller vegofärs om du hellre vill det. Stek på en lök medan Karin sjunger om kramar. I en stekpanna dunkar du i ett paket ekologisk nötfärs eller ja, quorn eller vad du nu själv känner att du mår bäst av att äta. Du kanske är jävligt hungrig nu och ser små märkliga crakar här och där? Det är fullt förståeligt, men ta det lugnt, under Old dreams waiting to be realized kan du chilla lite, hälla i en tacokryddmix, 1,25 dl vatten och vänta på att det sistnämnda ska koka bort.

Gamla drömmar som väntar på att bli förverkligade. Det är alltså titeln på den nitton minuter långa låt som har varit främsta anledningen till häcklet kring skivan och visst, personligen tycker jag det är lite knas att lägga en så lång, förhållandevis händelselös, låt i mitten av en skiva, men välj den lösning som passar dig bäst:
1) radera den ur iTunes,
2) gör en Spotify-lista utan den,
3) skippa den när du lyssnar på den i din DiscMan,
4) strunta i att lyssna på just den sidan av vinylen och för allt i världen:
5) spela inte in den på ditt E-120 kassettband som du hade tänkt. Du kan spara det bandet och spela in på ett E-90 istället.

Men tillbaka till matlagningen! Vid det här laget tycker jag du dunkar på lite jalapeños i din köttfärsmix, sprid sedan ut köttfärsen i pajskalet (som du förhoppningsvis redan tagit ut ur ugnen!) och därefter en burk riktig crème fraîche, lite paprikapulver kanske, kanske lite chili? Skiva två tomater och sprid ut över crèmen och sist men inte minst, riv 150 g cheddar över det hela. Tjoff, in i ugnen tills osten fått färg, typ 10-15 minuter. Ät gott. Nästa vecka kanske vi försöker oss på att göra lasagne till tonerna från The Knifes första, och i mitt tycke, bästa skiva: Den självbetitlade. Charlotta… making lasagna…

Ingredienslista:
The Knife — Shaking the Habitual (kan uteslutas)
2 dl mjöl
drygt 100 g smör
ett paket nötfärs
tacokryddmix-påse
jalapeños
en burk crème fraîche
2 tomater (akta dig då vissa ekologiska för tillfället är från Israel)
150 g cheddarost

Publicerad den Lämna en kommentar

Linda gör Tony Sopranos favoritmaträtt!

Idag, på våffeldagen, bjuder vi inte på våfflor, utan på Tony Sopranos favoriträtt! Vår vän i Stockholm, frilansjournalisten Linda Kante har försökt sig på den bästa av söndagsmiddagar, Ziti!

Min sambo och jag bestämde nyligen oss för att se om den fantastiska serien Sopranos — det var ju faktiskt snart tio år sedan sist. Och precis som med allting annat som man bänkar sig framför mer än en gång så uppenbarar det sig detaljer som kanske ej varit så tydliga tidigare. I detta fall lade vi märke till att familjen Sopranos oftast valde att inmundiga maträtten Ziti när de håller i sina populära söndagsmiddagar. Vad är detta för smarrig rätt undrade vi och tog vår gamle vän Google till hjälp. Det visade sig att Ziti är en slags italiensk pastalåda som tillagas i ugn tillsammans med tomatsås och en massa ost, med andra ord något som bara var tvunget att prövas!

Eftersom att jag är vegetarian så bytte vi dock ut köttbullarna mot quornfärs men i övrigt följde vi receptet nedan:

500g tomatsås (Denna kan tillagas lite som behagas men vi valde att göra den på en burk krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, färsk basilika, oregano, olivolja, salt och peppar. Kör på med smaksättarna efter egen smak.)
Ett halvt paket Barilla pasta (Penne)
1,5 dl riven Parmesan
1 pkt oskivad Mozzarella
En halv burk Ricottaost
Köttbullar (så många som man tycker behövs)
För vegetarisk Ziti: Byt ut köttbullarna mot quornfärs

Koka ihop ingredienserna till tomatsåsen och sätt ugnen på 175 grader. Koka pastan så den blir al dente och lägg den sedan i en skål med höga kanter. Häll på hälften av tomatsåsen och hälften av parmesanosten. Mosa köttbullarna och tillsätt dem till pastablandningen (eller tillsätt quornfärsen). Rört om ordentligt och bred ut hälften av pastablandningen i en ungsäker form. Dela sedan mozzarellan och ricottan och strö dessa över tillsammans med hälften av den parmesanost som finns kvar. Häll sedan på hälften av såsen som är kvar och fortsätt med resterande pasta. Avsluta med den sista såsen och strö den sista parmesanosten överst. Baka pastalådan med aluminiumfolie i 45 minuter. Ta sedan ut den och ta bort folien. Sätt sedan in den i ugnen på samma värme och grädda i 15-30 minuter till. Låt sedan stå i cirka en kvart innan servering.

Visst, det är lite krångligt och det tar väldigt lång tid, men det var det värt. Sambon och jag blev helt överförtjusta och åt förstås mycket mer än vad vi egentligen orkade. Dessutom ville vi ju äta den så som Tony Soprano äter i serien, det vill säga med huvudet nära tallriken och med gaffeln som något slags minispjut som helst ska spetsa så mycket mat som möjligt på ett hugg. Detta förhöjde så klart upplevelsen. Jag kan varmt rekommendera denna rätt till alla, även om jag tror att de som gillar Sopranos kommer att tycka att den är extra god — bara för att. För egen del kan jag knappt vänta till nästa gång jag ska laga den då det även finns utrymme att experimentera lite med smakerna. Kanske kan den bli ännu godare.

Buon appetìto!

Publicerad den 1 kommentar

Liam from Suuns is a green curry kind of guy and has agreed to do the dishes!


Suuns are Ben Shermie (vocals/guitar), Joe Yarnush (guitar/bass), Liam O’Neill (drums) and Max Henry (bass/keyboard). Their music makes me think of Clinic and there’s definitely some Suicide influences in there. We sent our Montréal writer Éric Morrissette to see Liam O’Neill and ask him about food. It hasn’t been announced but they’ll come to Gothenburg in May! Also Stockholm. My guess is that WWDIS will announce that booking shortly, Suuns are totally up their alley. But enough speculation, here’s Éric’s words!

Your name comes from the thai translation of Zeroes. Any background story on this?

We just used to be called Zeroes, but when we signed with Secretly Canadian there was a copyright issue, but we wanted to keep the old name so we tried it in a whole bunch of languages and Suuns was the one that sounded the coolest and looked the best. We got like 89 emails of name suggestions. Some of them were so bad…

What’s your favorite Thai dish?

I guess I’m a green curry guy. I recently started making my own green fish curry at home with coconut milk, chili peppers, cumin, garlic, ginger, green onions, fish sauce and tons of fresh coriander. You can use any kind of white fish you like. I use tilapia because it is cheap. I’ve also tried it with trout and that was really good!

Robin, the founder of Llama Lloyd, thinks that thai food sometimes tastes like piss. Do you agree?

Like piss? I guess that would be the fish sauce, eh? I can see what he’s talking about but I disagree. However, I will say that kidneys taste like piss for obvious reasons. I was dining at a French restaurant with Max, the keyboard player, who had kidneys. I asked him how the kidneys were. He said: ”good… [pauses] it tastes like pee”. That’s the only thing that I think tastes like pee. It smells like your first piss in the morning that’s kind of yellow and stinky. It’s like that. But you should try it!

Have you ever toured in Sweden?

No, we’re gonna go in May. I think we’re going to Göteborg and Stockholm. [Edit: Don’t look that way at their tour schedule unfortunately. :( :( ]

What do you know about Swedish food?

I guess I only know about meatballs. Could you enlighten me?

Gravlax and pickled herring are classics for instance.

How yeah! I love pickled herring. Pretty intense, but good!

Do you listen to any Swedish music?

Shit! When I was really young, my older brother had Ace of Base on tape, you know? I listened the shit out of that tape when I was a kid because whatever my older brother was listening to I thought was cool. I guess that’s the Swedish music I’ve listened the most to but I’ve listened to [The Knife’s] Silent Shout quite a lot too.

What’s the weirdest thing you’ve ever eaten while being on the road?


Hákarl [fermented Icelandic shark] is definitely the grossest thing I’ve ever had.

Éric: I almost vomited on the pavement when I had it.

I did! The weirdest thing I’ve ever had would actually be something from Tim Horton’s [Canada’s Seven Eleven]. Once on tour in Canada we stopped in the middle of the night at a Tim Horton’s drive-through and I ordered a chicken salad sandwich on a bagel. They didn’t think it was worth mentioning that they only had raisins and cinnamon bagels left. It was the first time I had food that made me laugh. I actually laughed out loud when I took a bite into it!

What do you miss the most from home when you’re touring? Poutine? Montréal’s bagels?

No, I don’t necessarly miss food from Montréal. I miss doing the dishes. I like to cook food for myself and clean up after myself. I find the process very therapeutic. I miss food from Lola Rosa, a vegetarian restaurant where I work.

Robin believed Pie IX to be a pie [it’s a street in Montréal named after a pope. In french, ”pie” means ”magpie”, not ”pie”]. Can you make his dream come true and think of a flavor for it?

Haha. It’d be a burned blood pudding pie. All black, like in the video.

Do you have one fetish item in the kitchen? Something you use religiously?

A small serrated knife that I use for everything. A good knife is indispensable.

What music do you like to listen to when you’re having breakfast?

It depends what kind of a day I feel like having. I’m a slow starter. I don’t listen to techno in the morning. I actually listen to CBC [Canada’s public radio] on my portable radio, but if I’m gonna listen to music I would rather listen to Stan Getz and the Oscar Peterson trio or if it’s a cloudy day I like to listen to Neil Young’s Live at Massey Hall 1971.

What’s your favorite comfort food on a typical snowy day in Montréal?

Last year I had this day where a bunch of people at work went skating at Parc Lafontaine. I never go to work hangs, I was hungover but I decided that I should go, so I went and I was the only person who showed up! It was minus 22, really sunny and I skated around until I thought that my dick was gonna fall off. Then I went home and listened to Leonard Cohen and roasted a chicken and made ratatouille and risotto. That would be my go to winter meal with a salad and red wine. It heats the house as well!

Do you have a recipe for a great soup? Maybe something Canadian?

Canadian, eh? I don’t know if they even exist.

Pea soup for instance. But since it’s for Sweden, you can make up anything!

Haha, yeah they don’t know. My go to soup isn’t Canadian but I fry some garlic, onions, lots of ginger. Get them all translucent. You get some red lentils in there, water, curry powder, turmeric, cumin, coconut milk, grated sweet potato and lots of spinach. It’s really fast and makes your bones feel warm. Very nice. I like food that you can eat every day. That’s what I miss about Lola Rosa’s food when I’m on tour: beans, sweet potatoes, tomato salsa, rice. Very simple food that you can eat everyday. I feel that way about music too. To me, listening to John Lennon is like eating rice and beans: everyday I find it nourishing. It’s not a specialty kind of thing. It’s basic and you can get lots of nourishment from it.

Any emerging band from the local scene you think we should check out?

The number one would be Valleys. We toured across Canada with them and they’re just an amazing band. They’re putting a record out sometime this year. Pat Jordache.  I’m a big fan of his first record. I’ve heard the new stuff and it sounds really good. I don’t know when his record is gonna come out but it’s gonna be a big deal when that happens. Number three would be the new Constellation release: Jerusalem In My Heart. It’s Radwan Ghazi Moumneh’s arabic psychedelic project. He does performance art style concerts, usually really short. He sings, plays oud and  droning synths with cool visuals.

Your new record is coming out in march. If Pie-IX is a blood pudding pie, what kind of pie would this record be?

Maybe like a spicy tourtière [French-Canadian meat pie]. It’s meaty but full of flavor. It’s a little bit more full and fleshed out. When we made the first album we had no plan to release it, we just wanted to make a record just for our own amusement. We got kind of caught off guard. This time, we knew that people were listening so we spent a little more time on it. We were a little bit more picky. We’ve definitely grown a lot and matured. There’s more singing, more spiritualized textures.
 

You mentioned Tourtière. Any French Canadian influence on it?

The record is called Images du Future which is the name of an expo that was happening I think at the science center in Montréal in the nineties. It was an expo about new technologies and computers. We thought that spoke well to the kind of atmosphere on the record. There’s a kind of retro-futurist sound going on.

The album is out on March 5th on Secretly Canadian.
Check out the video for Edie’s dream here.

Suuns on Spotify.
secretlycanadian.com/artist.php?name=suuns
twitter.com/suunsband

Publicerad den Lämna en kommentar

Pizza boomerang!


Kommer ni ihåg det här fantastiska klippet som reklambyrån Sofa hade hittat på i vintras?


Jag tänkte göra en homage och testa att göra mig en boomerang eller två! Jag följde ett annat recept för deg och sås och sedan försökte jag lista ut vad som egentligen var på pizzabumerangen och kom fram till att det såg ut som peperoni och gräslök.



Boya!

Pizzan gjordes till söndagsmusik; The Smiths – s/t och Strangeways here we come:

Publicerad den Lämna en kommentar

Kafferep #1: Mire Kay

Vi besökte Mire Kay i deras studio när de spelade in sin debutskiva. Här får ni höra ett smakprov som än så länge går under arbetsnamnet ”Jazzlåten”. Och så frågade vi ju lite om mat naturligtvis!

Mire Kay består av Victoria Skoglund och Emelie Molin, som tidigare spelade i bandet Audrey. De släppte en EP förra året och i höst är det alltså dags för fullängdaren. Pepp!

mirekay.com
Mire Kay på Spotify

Publicerad den Lämna en kommentar

Rårakor / Cloud Nothings.

Jag skulle egentligen lagat nåt annat ikväll, men det sket sig med porslinet. Istället tänkte jag bilda er i hur man gör Dalarnas landskapsrätt — Rårakor. Rätt och slätt, jättelätt!

Själv gjorde jag denna rätt till lite 20-something-punk i form av Cloud Nothings. De spelar dessutom på Pustervik på torsdag. Pass på!


Typ ett kilo potatis.


Om du prompt inte vill göra dem vegetariska kan du krydda med några droppar av ditt eget blod.


Tillsätt fyra ägg och plåster.


2 msk mjöl.


1 tsk salt.


Stek 1 dl i taget.


Servera med bacon.


Rengör mobilen från allt fett när du instagrammat.


Ät med lingonsylt, Leni Riefenstahl och en ny Bilaga!


Efterrätt: lingonsylt ihopslungad med mjölk!

Följ llamalloyd på Instagram.