Publicerad den Lämna en kommentar

Privatekonomiska tips!

Lågkonjunkturen kanske är här. Inflationen är det i all fall for realz. Jag tänkte jag skulle ge lite tips på vad man kan göra för att få bättre privatekonomi.

Har du en bil, se till att den används mer än de genomsnittliga 5% av tiden eller vad det är. För det mesta står den ju bara i vägen. Jag tycker allra bäst om bildelningsföreningen Sambil.se där du kan låna ut din bil till självkostnadspris vilket ger dig en bättre bilekonomi då självkostnadspriset inkluderar inte bara bränsle utan även skatt och försäkring. Sedan finns ju massa andra tjänster typ Heap, Go More etc. Där är det dock ett företag som vill ha sin cut osv. Det allra bästa är givetvis att sälja eller skrota bilen och bara hyra bil de gånger du verkligen behöver. Jag använder då moveabout.se som bara har elbilar. Jag gjorde ett fanzine om när jag hyrde deras ”hantverkarbil” och slängde in en madrass där bak och körde till Höga Kusten. Sedan dess har de lagt till en kostnad om man kör mer än 150 km/dag, haha. Finns bilar på massa ställen i Gbg, främst vid Lindholmen och Chalmers. Den jag brukade hyra mest under covid var den som står vid Långströmsgatan. Den används inte lika frekvent så den hade ofta fulladdat batteri så jag kunde köra till mina föräldrar och bara låna ett vanligt uttag där i ett par timmar innan jag körde tillbaka. Numera åker jag givetvis tåg istället, att köra bil är ju för mig arbete. Men smittsäkrare än tåget. Jaja. Använd kod llamalloyd så kostar de första tre månaderna nada (jag är ambassadör så jag slipper den där hundringen i månaden att jag säger det). Därefter är det inte så farligt dyrt. I paritet med tåget om man inte anser sig själv ta betalt av sig själv för körningen så att säga!

Idag köpte jag en gratis resa med SJs nattåg mellan Malmö och Hamburg! Du förstår, SJ har ett kreditkort där du får poäng för alla köp du gör med kortet och numera är vi ju så jävla fast i kort och swish att jag igår hade två kunder som inte visste hur dagens mynt och sedlar ser ut. Galenskap. Jag har alltid lite cash på mig om ryssarna skulle jävlas med Coop just när man är där och handlar… Vidare tar ju bankerna en avgift av handlaren varje gång du använder ditt kort eller swish (Swish ägs av storbankerna tillsammans). Vilket som är värst av kort och Swish för handlaren beror på lite olika upplägg samt vilken summa det rör sig om, kortavgiften är runt 2% och swish kostar handlaren mellan 1,50 och 2,50 kr per betalning så ja, swish är mycket bättre om du köper nåt dyrare än typ en hundring! Cash är alltså fortfarande king och rånerisken verkar ju ha försvunnit då det knappt är nån som använder cash längre. De kriminella ringer istället farmor och ber henne slå in sitt BankID…

Jaja. SJ Prio har jag ersatt mitt privata debitkort med. Det kostar ungefär lika mycket. 295 pix per år. Och ja, jag höll mig länge borta från kredit då vi ju alla vet att det är snordyrt att inte betala i tid. Men ja, har man lite koll så betalar man ingen ränta på de lånade pengarna. Det lite dumma är att om man handlar mycket sätter kreditgränsen stopp. T ex idag, 30:e mars är det en dag kvar på mars och dess kreditgräns. Dock kommer inte räkningen för mars förrän typ den tionde april. Så man måste ha en kredit som räcker 1/3-10/4. Så ja, att endast ha SJ Prio-kortet är bara bra om man har en rejäl kredit. Och vilken kredit du kan få beror ju på hur mycket du tjänar naturligtvis. Sedan kanske du inte vill att nån ska kunna handla upp hur mycket som helst av dig om de snor ditt kort. Jaja. Personligen har jag kaféts debitkort som backup om jag gått över kreditgränsen. Blir lite extra bokföring om jag behöver använda det, men jaja.

SJ PRIO-POÄNG.
Med varje inköp du gör med SJ Prio Mastercard får du poäng som du sedan kan använda på SJ-resor. Resan jag ”köpte” idag, Malmö-Hamburg med SJs nattåg som börjar rulla från Stockholm (och går hela vägen till Berlin på sommaren) kostade mig 12000 poäng som jag alltså tjänat in när jag köpt livsmedel, bärs, dumma tishor och allt annat jag använt kortet till för summan 60000 kronor. Det allra, allra finaste med detta är att om jag inte kan åka det där nattåget så kan jag avboka strax innan och då återbetalas poängen! Ni vet den där flexibiliteten som man aldrig köper sig till i SJs biljettsystem. Så om du har mycket poäng kan du ju boka upp två avgångar och avboka den du inte tar. Inte helt solidariskt kanske då du kanske bokat när priset var lågt både med poäng eller riktigt köp. Eventuellt lyckas ju nån köpa den där billiga biljetten som du skickar tillbaka in i systemet när du avbokar så avboka så fort du vet att du inte ska använda den ena bokningen!

SBABs sparkonto.
Jag tittade runt på mina konton i Swedbank som jag har privat och SEB som jag har för kafét och några av kontona som kallas sparkonton har de numera lite lite ränta på. Givetvis inte i närheten av vad inflationen är, men SEB gav 1,5% och Swedbank 1,1% på sparkontona.

I förrgår skaffade jag med BankID ett sparkonto i banken som ägs av staten och främst syssslar med bolån: SBAB. De har ett sparkonto som är gratis och ger 2,5% ränta. Så jag flyttade över merparten av pengarna dit. Säg att du har 100 000 i sparkonto och de ligger där ett år så blir det ju 102 500 istället för 101 000 på Swedbank och 101 500 på SEB. En tusing extra att lägga på elräkningen.

Här i Kville finns en väldigt bra bortskänkestråd jag är admin över där man lägger in det man vill bli av med och så tar man bort den kommentaren när det är upphämtat. Sedan rensar jag om det legat en månad. På så sätt är det bara att slå på notifikationer för inlägget för att se vad för grejer folk skänker bort. Mycket smidigare än att det lägga upp separata inlägg som då spammar de gruppmedlemmar som inte är intresserade av andras grejer. ¯\_(ツ)_/¯ llamalloyd.se/bortskankes tar dig till tråden.

Håll utkik på Karma om du inte orkar baka bröd själv så kommer det ut bröd när jag har över.

Använd det du har längre, Ateljé Garderoben på Herkulesgatan kan hjälpa dig sy ihop lite hål och sånt. Jag kör bara Nudie jeans då de har gratis lagning och som cyklist slits det en hel del i skrevet. Så jag har ett rullande schema där typ jämt. Har nu ett par jeans jag ska hämta ut och ett par jag precis tvättat för att de ska hjälpa mig med det paret härnäst. När de till slut är så lappade att de inte går att laga kan man lämna in dem och få rabatt på ett par nya. Då används de gamla byxorna till lappning av andras byxor. Mycket smart.

Det var de tips jag tänkte på just idag! Ni vet väl att www.smartakartan.se finns och att jag egentligen borde suttit och lagt in alla second hand-butiker och reparatörer i Göteborg istället för att skriva det här blogginlägget ikväll (de kommer lanseras på Göteborgsdelen av kartan i början av juni).

 

Publicerad den 1 kommentar

Cykelsugen?

Tjenare kamrater, jag lyckas dåligt med det här med #blogg100. Missade igår, upptagen med att komma tvåa på Mittwoch och hälsa Carlo, en italiensk kamrat, välkommen till min soffa för hans tredje TUR-mässa. Det är en soft snubbe som anordnar cykelresor i Italiens häl, nära Lecce. Det gläder mig att höra att han fått in massa bokningar inför årets säsong och snart ska Vagabond skriva om honom, då lär bokningarna ramla in än snabbare. Vill du hoppa på tåget innan dess har han styrt upp en avslappnad event på Kelly’s på lördag. Kom förbi och snacka cyklar med honom och mig vet ja! FB eller Couchsurfing.

Facebook/SalentoBici.Tour
salentobicitour.org

Publicerad den Lämna en kommentar

Meet me at the station (the cinema!)


Only lovers left alive

Ett band jag älskar sedan deras enda hit Me And Guliani Down By The School Yard (A True Story) för 10 år sedan är !!!, som brukar uttalas chk chk chk. De släppte en finfin skiva förra året och kommer till årets Primavera, jag kommer alltså äntligen få se dem live. Gillar du The Rapture och Radio 4 kommer du gillar dem. För övrigt dem som fick mig att lyssna på

!!! – Meet me (at the station)

Ikväll styr vi upp en kollektiv filmdejt igen! Det är Jim Jarmuschs film Only Lovers Left Alive som står på schemat. Joina!

Publicerad den Lämna en kommentar

Att sträva.

Jag menar att det tjänar nånting till att sträva efter att förbruka mindre av jordens resurser, att sträva efter att använda så lite nytt som möjligt, att köpa ekologiskt istället för giftigt, att försöka gynna mindre bolag framför stora, att köpa dyr kvalitet framför billig slit-och-släng och att lyfta fram de goda exemplen.

Jag har länge tänkt på debatten som uppstod kring America Apparel när de, med all rätt, fick en massa skit för sin sexistiska reklam. De blev till och med utnämnda till årets sexist av Genusfotografen. Vad jag funderar på är var deras kunder går istället när de sedermera bojkottar affären. Går de till H&M? H&M brukar ofta slå sig på bröstet och säga att de minsann värnar om att det ska gå rätt till på sina fabriker, sedan har de en rad underleverantörer som får ta smällen när så inte visar sig vara fallet. Det är i det här avseendet jag fortfarande handlar på American Apparel när jag har möjlighet. Helt enkelt för att de har schysta villkor för sina arbetare. Det där är för mig viktigare än den sexistiska reklamen. Den sysslar ju de andra också med, måhända inte lika flagrant.

Idag fick jag ett trevligt mail av Tobias som följer mig på twitter. Han och en polare ska tydligen börja tillverka enkla, svarta kallingar, schyst tillverkade i Los Angeles. Det är sådana företag vi behöver. Big up!


indiegogo.com/projects/the-ordinaries-underwear

Publicerad den Lämna en kommentar

Det här med #blogg100 går sådär…

Men ok, jag har fyra minuter på mig att komponera ”dagens” inlägg. Med det vill jag ger er några snabba tips:

1.
Det verkar som Dirty Records har egenhändigt gjord mandelmassa i sina semlor. Det var mandelbitar i min i förmiddags.

2.
Stadsmuseets utställning med flygfoton över Göteborg är finfin förutom att de har ytterst få foton över Hisingen.

3.
Dallas Buyers Club går på Capitol ett tag till. Innan visningen hade de lagt in en slide där det stod KÄMPA SHOWAN! Jag älskar Capitol.

4.
Om ni bryter er in på Stenpiren på natten för att fota – se till att inte trampa i cementen.

5.
Avi Buffalo andra platta är den jag ser mest fram emot just nu. Han är tydligen trevlig säger en kamrat som träffade honom i Austin.

Publicerad den Lämna en kommentar

Manifestation mot nazisternas mordförsök.

Igår var det kvinnodagen och jag hann ej blogga så här är gårdagens #blogg100:

När feministerna tog gatan tillbaka i natt knivattackerades de av nazister.

I eftermiddag styr vi upp manifestationer runt om i landet:

Malmö: Möllan kl 15.00

Gbg: Järntorget 16.00

Västerås: Sigmatorget kl 17.00

Sthlm: La Mano. 18.00

Uppsala: Slottsparken. 18.00

Umeå: Ålidhem. 18.00

Lund. Stortorget. 19.00

Publicerad den Lämna en kommentar

Idag fick jag ett ryck efter att Twitter sa ja!

Annas band Arre! Arre! lade upp en bild på Savages och jag blev så jävla avis att hon skulle se dem i Köpenhamn ikväll och efter att ha frågat ”Funderar på en spontanresa, men borde egentligen inte ekonomiskt.. DU bestämmer: ja eller nej?” på Twitter svarade Jenny och Elena ja medan surgubben Fabian sedan sade nej. Jag gick på damernas spår och ringde och kollade om nån timmis kunde jobba för mig imorn då jag ville spontanresa till Köpenhamn. ”Åk!”, sa Björn. Han ska snart gå i pension, vid 74 års ålder (!). Jag kommer missa honom nåt fruktansvärt. Mysfarbror.

Så nu sitter jag här. På ett tåg mot världens just nu bästa band, Savages. Ska bli underbart att se dem igen. Och ja, just det, kul att Way out west bokat Outkast och att Elvis Costello spelar i Lorensbergsteatern. Synd att det sistnämnda kostar lika mycket som den här tågresan och konsertbiljetterna till ikväll. Har frågat Per Gessle om han ville byta ett mål mat mot konsertsällskap. Svarar han har han fattat hur en gör bra PR år 2014.

Publicerad den Lämna en kommentar

Lite utomparlamentariskt arbete.


Nej tack till SD.

Jag missade att skriva min #blogg100 igår. Jag var upptagen med lite utomparlamentariskt arbete. Jag blev nämligen inspirerad av det här klottret att gå ut och sprida ordet på gatan lite. Jag satte helt enkelt upp en lapp med mindre lappar en kan ta och sätta upp på sin dörr för att visa att en tar ställning mot Sverige-”demokraterna”. Om du skulle vilja sätta upp en egen ”lapp med lappar” eller se lite bättre vad som står på kan du ladda ner PDF:en här. Säg gärna till om du gör det! Det var det här Facebook-eventet som inspirerade mig.

Publicerad den Lämna en kommentar

There is power in a union. Not in my knee.


Billy Bragg – There is power in a union.

Idag satt jag kvar efter jobbet och skrev lite på vad Llaman ska bli, därefter blev det fackmöte och jag föreslog att vi skulle försöka få en ergonom att komma till jobbet och säga hur vi ska sitta. Annars var det väl det vanliga snacket och vi fick reda på att företaget har fått det att låta som att det är Skatteverket som kräver att företaget ska ta ut parkeringsavgift för mina kollegor som kör bil till jobbet. I själva verket tror jag att det är ett sätt att försöka suga ut lite extra pengar ur den del av företaget som nu inte går med vinst (då vi inte gick med på en lönedumpning för två år sedan – det slutade med att vi fick frysta löner i tre år). Yep, så vi är tydligen Sveriges bästa betalda färdtjänstchaufförer, men det är fortfarande skitkasst betalt. Jag har fortfarande inte riktigt förstått vad som hände med det gamla kollektivavtalet, beställningstrafiksavtalet. Det gick i vart fall ut så nu går vi på det helt värdelösa taxiavtalet. Så är min vardag. Nu tänkte jag dra ut och sätta upp några sådana här.