Inlägget gjort

Way out west 2019

Bedouine
Bedouine

Tre små band du bör kolla in på Way Out Wests torsdagsprogram:

Bedouine.
Jag hittade till Bedouines fantastiska självbetitlade skiva efter att Kevin Morby satte den som sin favorit för 2017. Den blev snabbt en av mina också. Den som har #llamalloydzine no. 1 vet vilken plats den hamnade på min topp tio. Jag måste verkligen ge hennes uppföljare Bird Songs of a Killjoy mer tid innan Wow! Spelar 23.30 på Oceanen.

Stella Donnelly.
Stella Donnelly är australienskan som sjunger om chefer som runkar till CCTVn och om rape culture i Boys will be boys. Spelar 23.00 på Pustervik, så du får välja henne eller Bedouine ovan. Eftersom jag kommer se Stella på End of the Road om en månad väljer jag Bedouine som faktiskt redan spelat två gånger i Göteborg förra året, men jag har missat båda: På Clandestino och som förband till Father John Misty.

Orville Peck.
En ny upptäckt jag är väldigt nyfiken på, en crooner över shoegaze. Jag stannar kvar efter Bedouine och kollar läget. Spelar 00.30 på Oceanen.

Förutom dessa tre små band bör du absolut även kolla in Julien Baker och Idles (som gjorde en av mina topp 5 spelningar på Primavera förra året) och givetvis bör du gråta en skvätt till sublima Spiritualized, som låg bakom förra årets bästa skiva och jag såg nåt geni ha Ladies and Gentlemen we’re floating in space på sitt bröllop. Den kommer välta dig.

Parcels.

Fredag:

Parcels.
Parcels spelade i Paris, Daft Punk var i publiken och bjöd in dem till studion. Kreddigaste jag läst i år. Och låten Daft Punk producerade, Overnight, låter fan bättre i den här live-versionen vilken ju är lovande inför deras spelning! Pusterviks stora scen 01.30.

Lauran Hibberd.
Det sägs att indierocken tagits över av kvinnor det senaste åren och i kölvattnet till Feist, Angel Olsen och Waxahatchee hittar vi många andra kvinnor som kör gitarrbaserat. Denna brittiska föll mig i smaken. Pusterviks lilla scen 01.00.

Morabeza Tobacco.
Gustav och Vanilla möttes när sistnämnda DJade i Norrköping och de började skicka låtar fram och tillbaka online och döpte sedermera sin duo efter en tobaksaffär vid Mariatorget i Stockholm. Dream-pop. 00.00 på Oceanen.

Stereolab är annars största akten för mig på fredagen, och jag kommer nog kolla om Iceage blivit bättre live och ta en öl till Khruangbin.

Virginia and the Flood.

Lördag:

Virgina and the Flood.
När Cornelia Adamsson flyttade från Stockholm till Göteborg fick hennes musik vingar. Jag kommer att tänka på Mölndals stolthet Promise and the Monster och det är en artist jag saknar oerhört. Virginia and the Flood spelar 00.00 på Oceanen.

Makaya McCraven.
En jazztrummis jag verkligen föll för när jag kollade upp programmet. Läst mig till att han är ordentligt skolad, men vet inte så mycket om honom, mer än jag gillar’t! Pusterviks stora scen 00.00.

KOKOROKO.
KOKOROKO är ett ungt åttamannaband från London som jag tror kommer få Pustervik att dansa som bara sista kvällen på en festival kan. Innan de spelar på Pusterviks stora scen 01.30 har Luger även klämt in Durand Jones & The Indications (01.00) som vid en första lyssning känns som underbar retro-soul. Mums. Blir nog en svettig och go avslutning på den här festivalen.

Större akter jag inte missar på lördagen är förresten: Erykah Badu, Girlpool (ok, inte jättestora…) samt Stockholms bästa band Viagra Boys.

Inlägget gjort

Choose life, choose bike

”In the 1960s and 1970s we enjoyed a healthy and moderate lifestyle and we need to return to this to keep emissions under control.”

– Kevin Anderson, climate scientist

So how do we go back to emissions under control?

Live without a car: 2,3 tonnes of CO2 saved per year.

The most effective way to reduce your carbon footprint is to sell your car and choose other modes of transport. The most sustainable energy is your own: bike or walk. Rent a cargo bike through Cykelpoolen for your bigger transport needs.

Not ready to sell your car? Let others borrow it through Sambil. If you absolutely need a car: join Move About, the electric car cooperative.

If you have a long way to work, why not invest in a foldable bicycle that you can combine with public transport? Rent mine and try it out!

More and more people are realizing how our choice to fly rapidly increases global warming. To put these 1,6 tonnes of CO2 in perspective, a return flight across the Atlantic makes three cubic metres of ice melt from the Arctic.

This is me and Estibaliz who I rode with from Bilbao to Madrid.

In 2016 I tried to see if it was possible to use ride-sharing as your main mode of transport and I went to Lisbon and back using almost only the passenger seats of other people’s cars. Of course I had my foldable bike with me! This is me and Estibaliz who I rode with from Bilbao to Madrid. Read more about this trip.

Yes, riding an electric car is better for the environment than a car who runs on millions of year old fossil fuels, but it’s not a fantastic thing for the environment. Car ownership is, in my opinion, the worst thing introduced in the 20th century. It leads to people living in one place and working in another and having to build extensive roads to have this lifestyle ”work”.

Collaborative Economy Gothenburg's board: Martin Bae Pedersen, Robin Olsson and Jonathan Mattebo Persson

I love the internet and how we can use the internet to get access rather than owning everything, access to an electric car, but not owning it, for instance.

In the organization Collaborative Economy Gothenburg we list services that put access over ownership on The Smart Map. The picture is of the board: Martin Bae Pedersen, Robin Olsson and Jonathan Mattebo Persson.

This is the easiest to do! ETC El is the most sustainable energy provider in Sweden. They invest their earnings and 19 SEK per month of your bill into investing new solar panels. Sign up here and both you and me get 500 kWh of electricity each (my name and no is Robin Olsson and 5248140) or just use their usual sign up here.

Cafe Llama Lloyd is completely vegetarian (after a vote) and a lot of the menu is vegan.

So, that’s how you can reduce your emissions as efficiently as possible. As these actions all effect our consumption they’re not being marketed, instead we are being sold the idea of plastic dieting and recycling and other stuff that doesn’t interfere with our consumption. Sure, there’s no reason not to do that too, but these are the most efficient things you can do.

PS. The most efficient thing you can do, is to choose not to have another kid… That is by far more efficient than all of these actions combined.

Source: https://www.lu.se/article/de-fyra-livsstilsvalen-som-ar-mest-effektiva-for-att-minska-din-klimatpaverkan

Inlägget gjort

Palle snackar mat! Intervju med Makthaverskan.

Makthaverskan Foto: Tobias Bauer

Jag intervjuade Palle i Makthaverskan om mat. Denna intervju publicerades i Fanzine #2 i april 2018, men dyker upp här i bloggen ett halvår senare. Enda sättet att köpa fanzinet är att prenumerera på patreon.com/llamalloyd

Vad är du sugen på just nu? (I matväg…)
Just nu är jag nog sugen på vegbullar och potatis med brunsås och lingonsylt.

Vad käkade du till frukost?
Jag åt gröt till frukost! Det var helt okej gott. Det är ju väldigt lätt att bli mätt på gröt, och det är ju en bra grej tänker jag.

Vad är din favoritfrukt?
Jag gillar nog clementiner mest. Såna små sura, svenska äpplen är goda också.

Odlar du nåt själv?
Jag odlar inget, men har en stackars basilikaplanta i mitt fönster som är i halvdant skick. Försöker vattna den i tid när jag kommer ihåg!

Har du nåt gött recept på en vegansk soppa eller bakverk som jag kan göra på kafé Llama Lloyd?
Kåtgryta. Jag vet inte om det egentligen finns en sådan rätt, men jag har gjort detta då jag försökt göra kålpudding, men istället för att ha satt in maten i ugnen har jag gjort det till en gryta med vegfärs, kål, morötter och grädde. Man kan ju säkert byta ut grädden till något veganskt alternativ, tänker jag. Jag tror det är goast med potatis till kålgrytan. Lingon är gött också!

Makthaverskan på Spotify.

Inlägget gjort

Joan Shelley obviously puts Bourbon in her rye cookies!

Joan Shelley. Photo: Press.

Joan Shelley. Photo: Press.
On Friday Joan Shelley will grace Pustervik with her Kentuckian presence during Way Out West. Last week I shot her an email asking her about food and she gave me a cookie recipe. Yay!

What do you feel like eating right now?

A croissant and coffee. I haven’t eaten yet today and that would be divine.

Do you have any food on your rider?

We usually request fresh fruit and vegetables of any kind, smoked fish or salami, bread and cheese (it’s especially great when they get the smoked fish). Especially when you move from place to place so fast that it’s hard to get a sense of the place, it helps to get to try the local varieties of cheese, breads, or preserved fish and meat. It helps build a stronger memory.

What did you have for breakfast?

I haven’t yet, but probably will have coffee and toast, and maybe some vegetables that I have to cook before we leave for tour (mushrooms, green onions, arugula, peppers).

What’s your favorite fruit?

Watermelon.

Do you have a recipe you’d like to share with us?

I fell in love with making these Bourbon and rye cookies (since I’m from Kentucky it is mandatory we learn these kinds of things). It has rye flour and a little bit of Bourbon and then the vanilla bean and sea salt on top really makes it fragrant and lovely. Also, cookies are my favorite food!

You use 1/2 cup rye flour with 2 cups all purpose flour
1/2 tsp baking soda
1 1/2 tsp salt
3/4 cup butter
1 cup dark brown sugar
1/2 cup white sugar
1 egg
2 tsp vanilla extract
1 tablespoon bourbon

Chocolate chips
Vanilla bean and coarse sea salt

After whipping the wet ingredients up and adding the dry ingredients, then the chocolate chips, I form the dough into a log and chill in the fridge for a few hours. After that I cut them into slices, garnish them with scrapes of the vanilla bean seeds and the sea salt, and cook them in a preheated 350 degree F oven (not sure what that is in Celsius!) for a few minutes, turn it down to 325F and let them get barely golden-brown on the edges. I like them soft in the middle so I don’t cook them too long, don’t want them to lose all their moisture.

joanshelley.net
soundcloud.com/joanshelley
Joan Shelley at Spotify

Inlägget gjort

Pascal vet vad det behövs för mat till ett party!

Pascal. Foto: Press.

Pascal. Foto: Press.
Min kompis Zacharias for till Stockholm i våras för att kolla när Pascal spelade för första gången på massa år. Jag frågade honom hur det var och fick Årets spelning! till svar. Peppen är alltså på topp inför Pascals spelning på Stay out west nu på fredag! Jag frågade ut Manuela, Mimmi och Isak om mat och fick svar på tal, speciellt angående partymat!

Vad är ni sugna på just nu?

Räkfrossa.

Är Tutti Frutti bästa godiset?

Nä, det är Riesen.

Vad är er favoritfrukt?

Fruktsallad.

Vad behövs för mat när det är Party?

Ost, korv (modell snackskorv), chips, snittar, landgång, mer ost, kex, fikonmarmelad, marängsviss, grillad kyckling, fransk potatissallad, stekt strömming, falukorv i ugn, morotsstavar, en god morotskaka, oliver, mer ost, smörstekt sparris, varma mackor med tallegio, en god beuf, potatismos, skaldjursplatå, hummus, rysk kaviar och lite andra tillbehör!

Har ni ett recept ni vill dela med er av?

Lägg en piggvar i ett foliepaket, ta på lite smör och en skvätt vitt vin och kör in i ugnen, typ 150 grader tills fisken ser fin ut. Servera med några goda potatisar.

Inlägget gjort

Mats Gustafsson är ALLTID sugen på souvas!

Fire! Orchestra Photo: Press.

Fire! Orchestra Photo: Press.

Nästa vecka är det dags för trion Fire! (Mats Gustafsson, Johan Berthling och Andreas Werlin) att än en gång samla fler artister ur Sveriges jazzelit än det får plats på Nefertitis scen (förra gången jag såg dem fick Joachim Nordwall stå bredvid!). Platsen är Stay Out West. Tiden är nästa torsdag. Jag pratade lite med Mats Gustafsson om mat inför detta!

Hej Mats, vad är du sugen på just nu?

Jag är alltid sugen på souvas. Med trattkantareller och svart trumpetsvamp. ALLTID sugen på detta! ALLTID!

Har du någon mat-ritual du följer slaviskt?

[Ritual]
Jag försöker att inte ha så mycket ritualer för mig. Det kan stoppa upp kreativiteten, men att vässa knivarna noga innan attackerna mot livsmedlen är en fin sak! Annars handlar det mycket om vilken musik som ligger på någon av skivspelarna när jag lagar mat. Just musiken kan faktiskt påverka resultatet mycket! Men allt handlar om råvarorna, sedan spelar ritualen inte så stor roll.

Vad är din favoritfrukt?

När jag första gången smakade en färsk röd grapefrukt så tror jag att jag gröt en skvätt. Fantastiskt vad den kan göra i matlagning också! En färskpressad juice av denna magiska frukt gör mig knäsvag och stark på samma gång! Sedan är ju kärnorna en fantastisk medicin. Naturens eget penicillin! I koncentrerad form har det hjälpt mot förkylningar under många, många turnéer! ROCKIN!

Har du ett recept du vill dela med dig av?

Jag kommer spontant att tänka på en sommarsoppa som trumpeteran Lasse Almqvist bjöd på för några år sedan. Jag har utvecklat den lite, om jag kommer ihåg rätt:

Koka upp vitt vin, färskpressad citrus, vanilj fr vaniljstång, sockerlag.
Låt svalna.
Koka mycket fint riven stjälkad rabarber ett tag. Lägg i soppan.
Skiva jordgubbar som dragit i lite honung och basilika – efter smak i soppan.

En kall fantastisk sommarsoppa, som efterrätt.
Passar bra till Nina Nastasia, Lee Konitz eller Frida Hyvönen!

Peace & fire // mg

Inlägget gjort

Fifteen minutes of frame: Silence Kit

Fifteen minutes of frame: Silence Kit

Fifteen minutes of frame: Silence Kit
This past Saturday I had the Osbeck brothers over to play Fifteen Minutes of Frame. They performed under the name Silence Kit but realized there’s another band by that name in Bangkok and another in Russia so they’ll soon come up with another name! Enjoy the music and I’ll keep you posted if they change their name! Thanks again for the music Björn and Svante!

#fifteenminutesofframe: Silence Kit

Silence Kit i #fifteenminutesofframe på Llama Lloyd!

Posted by Llama Lloyd on Sunday, July 24, 2016

Inlägget gjort

Arre! Arre! Mjukglass hela dagen!

Arre! Arre!

Inför Way Out West pratar vi mat med några av banden som spelar, först ut är Malmös finest, Arre! Arre!

Vad är ni sugna på just nu?

Lidia: Pistage-glass.
Anna: Cocio, fick nyss sådant himla sug på det. 

Vad är era favoritfrukter?

Lidia: Avocado.
Anna: Passionfrukt, mmm, gott!

Äter ni mjukglass, trots att Margaret Thatcher var med och uppfann det? [Soft ice-cream on the beach]

Lidia och Anna: Nöden har ingen lag! [Har nyss fått höra att det inte verkar vara så att Thatcher var med och uppfann det trots allt.]

Vad är favoritgodiset? [Hard candy]

Lidia: Surt.
Anna: Choklad, choklad, choklad!

Odlar ni nåt själva?

Lidia: Jag bor på landet så ja, odlar jättemycket: majs, tomater, gurka, morötter m.m.
Anna: Odlar mitt klasshat.

Har ni nåt gött recept på en soppa eller bakverk som jag kan göra på kafé Llama Lloyd?

Lidia: Salmorejo, en spansk kall soppa som liknas gazpacho. Tomat, vitlök, bröd, vatten, olivolja och lite kokt ägg och serrano-skinka i små bitar på (funkar även med vegan-skinka såklart).
Anna: Kladdkakemuffins, sjukt gott ju! Är inte så bra på att baka men laga mat kan jag mer. Angående soppa så kikärtssoppa. Kikärtor, gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, viola! Och lite creme fraiche och ärtskott uppe på.

facebook.com/arrearreband
arrearre.bandcamp.com
Arre! Arre! på Spotify

Inlägget gjort

This is Head tror på insekter.

thisishead
Ikväll spelar Malmöiterna This is head på Brännö, sätt dig på en färja dit pronto, festivalen On the rocks har redan börjat! Jag har ju redan intervjuat bandet om mat en gång tidigare, så det blev bara en snabbis med Björn denna gång!

This is heads nya skiva är till största delen inspelad under en intensiv vecka på Mjörn, vad provianterade ni med för att slippa lämna stugan under denna vecka? Hade ni matdagar eller hur såg matschemat ut?

Inspelningsveckan på Mjörn var nog ingen kulinarisk höjdpunkt, men det känns bra ändå. Ibland får man helt enkelt tvinga sig själv att bara göra det man ska, i detta fallet stå i ett rum och spela musik. Det var ju bara vi fyra så om någon pep iväg in i köket tystnade musiken. Det var mycket ostsmörgåsar med vällagrad prästost och kaffe. Hemmagjord pizza och diverse pastarätter var också vanligt. När sista tonen klingat ut över fjärden och solen började gå ner avslutade vi med färska räkor, en havskräfta per medlem och ett sexpack folköl. Det var inte dumt!

Ni satt även i en trång lokal i Los Angeles när ni fick några av de första låtidéerna till skivan, har ni tagit med er nån mat därifrån?

L.A. känns ju väldigt blandat, mycket gott från många platser. Stort utbud av diverse, gärna starka, såser som tillbehör kan man sakna här hemma. Fishtacos i olika tappningar har lagats av flera i gruppen t.ex. med coleslaw, salsa fresca och chipotlemajonäs. Kanske känns LA?

Vad är nästa mattrend?

Insekter.