Publicerad den Lämna en kommentar

Palle snackar mat! Intervju med Makthaverskan.

Makthaverskan Foto: Tobias Bauer

Jag intervjuade Palle i Makthaverskan om mat. Denna intervju publicerades i Fanzine #2 i april 2018, men dyker upp här i bloggen ett halvår senare. Enda sättet att köpa fanzinet är att prenumerera på patreon.com/llamalloyd

Vad är du sugen på just nu? (I matväg…)
Just nu är jag nog sugen på vegbullar och potatis med brunsås och lingonsylt.

Vad käkade du till frukost?
Jag åt gröt till frukost! Det var helt okej gott. Det är ju väldigt lätt att bli mätt på gröt, och det är ju en bra grej tänker jag.

Vad är din favoritfrukt?
Jag gillar nog clementiner mest. Såna små sura, svenska äpplen är goda också.

Odlar du nåt själv?
Jag odlar inget, men har en stackars basilikaplanta i mitt fönster som är i halvdant skick. Försöker vattna den i tid när jag kommer ihåg!

Har du nåt gött recept på en vegansk soppa eller bakverk som jag kan göra på kafé Llama Lloyd?
Kåtgryta. Jag vet inte om det egentligen finns en sådan rätt, men jag har gjort detta då jag försökt göra kålpudding, men istället för att ha satt in maten i ugnen har jag gjort det till en gryta med vegfärs, kål, morötter och grädde. Man kan ju säkert byta ut grädden till något veganskt alternativ, tänker jag. Jag tror det är goast med potatis till kålgrytan. Lingon är gött också!

Makthaverskan på Spotify.

Publicerad den Lämna en kommentar

Happy #ridesharingday! Let me tell you about a trip…

Robin utanför Childstore med Brompton
Robin utanför Childstore med Brompton

About a year and a half ago I made a trip to Lisbon and back using mainly ride sharing as my mode of transport and I was then asked by Bla Bla Car to write about it for their blog that never came to be so today on the international #ridesharingday I’ll post the piece here instead! Enjoy!

Hello! My name’s Robin Olsson and I run Llama Lloyd, a tiny culture cafe where I encourage people to bike, to eat less meat and most importantly to share more. I’ve been a long time user of Couchsurfing where people can stay on my couch and when I travel I can stay on theirs. Couchsurfing was my first step into what is now called the collaborative economy. In March this year I went on a one month long collaborative trip through Europe using mainly Couchsurfing for accommodation and mainly Bla Bla Car for transport. I’ve waited for this for ages, for when there’s enough people using these services so that it’s possible to use it as your main transport. Until trains are reasonably priced again I feel this is the best way to get around Europe.

I started here in Gothenburg, Sweden and got a ride from Marielle to Malmö in the very south of Sweden through Skjutsgruppen, which is a similar service to Bla bla car but with not nearly as many drivers, I even started the trip a little earlier just so I could ride share to Malmö. Bla bla hasn’t come to Sweden nor Denmark yet so it’s only for people like me that are super curious, so called early adaptors, that use it. So from Malmö I tried to get one of the few rides that were offered on Bla bla from Copenhagen (it’s just across the bridge from Malmö) but that car was full so I ended up taking a train down to Hamburg. Cheating in a way! The idea was to make this trip as collaborative as possible and already I was cheating. To be honest I just wanted out of Sweden asap! Then all the way from Hamburg I rode with Bla bla car drivers Rostand, Denise, Marcos, Philippe, Benjamin, Estibaliz and Marta to Cologne, Freiburg, Lyon, Toulouse, Bilbao, Madrid and Porto. Then I was out of luck. I couldn’t find a suitable car going to my final destination, Lisbon, so I caught another train. So why didn’t I just use trains all the way you might ask yourself? Because it’s pretty boring. Especially when you’re traveling on your own. I ride share and couch surf because I’m interested in people and have a strong belief that most people are good people and I love to get an insight into the real lives of people. I think that mindset really helps when you travel this way, you need to think the best of people. This is so much about trust. Do you trust your neighbor? Why not? I’m fairly sure he or she is a decent person. I think we need to start speaking to our neighbors again. And why not save some petrol money while doing it? So who are these people, the people who share? It’s people like you and me that think more efficiently, because what’s the point of having a bunch of empty seats when you can have a full car with interesting conversations?

I ran a crowdfunding campaign while doing this trip to Lisbon. Within the crowdfunding campaign people could choose the date when I should re-open my cafe Llama Lloyd. They did this by buying either a tote bag for me to open March 29th or the same bag to vote for April 5th. The people liked what I was doing on my trip and thought I should continue to do so so April 5th won and that’s when I re-opened. That extra week meant that I was gonna travel back the same way, using Bla bla and Couchsurfing. But before that I had five days ”vacation from the vacation”, there was a wonderful little music festival in the Azores, Tremor, that I attended as one of very few Swedes. I normally go to Primavera Sound but this year I’m skipping it, ten years is enough already. So Tremor was my international festival this year. So far… Anyways, traveling back I didn’t wanna go to the same cities again, what’s the fun in that? Besides from Madrid I managed to see my beloved Barcelona, my new found love of Turin, a short stop in Ljubljana and an even shorter stop in Vienna before I biked around Berlin for a few days. After that I miraculously found Torsten, who was going all the way home to Gothenburg!

You see, I was traveling with a foldable bicycle, a Brompton. I did this to emphasize how smart it is to combine this kind of bike with other means of transport. Doing this together with Bla bla was a little bit tricky. See, the bike is about 60x60x30 cm when folded. I normally enquired before making a bla bla trip with either of these two question: ”I’m traveling with my foldable bike (60x60x30 cm), can we ride with you?” or ”I’m traveling with a 60x60x30 package, can we fit?” I think a lot of people hadn’t seen this kind of bike and just the idea of trying to fit a bike into their Renault Clio would never work so they just said no. I don’t think anybody said no if I rephrased my question. It always worked out with the bike, and it’s such a joy to always have a bike! Whenever I got dropped off I just biked the last part! Google Maps normally give you a good route but in Toulouse it wanted me to bike on the side of the canal that didn’t have asphalt and lights so that was a bit bumpy and dark before I found a bridge over! ^^ And you save so much time with a bike, I only rode with public transport once, I met up with a friend’s sister and we took the metro back. But it’s easy-peasy just folding it up and bringing it along if it would be raining cats and dogs.

If you’re ever in Gothenburg be sure to stop by my cafe Llama Lloyd and have a delicious cup of specialty coffee. Maybe you wanna rent the bike? It’s on Spinlister. If you need a place to stay you can always request my couch. I love social media, so go ahead and say hello:

#LlamaLloyd
instagram.com/llamalloyd
facebook.com/llamalloyd
twitter.com/llamalloydSE

See you,
Robin.
robin@llamalloyd.se

Publicerad den Lämna en kommentar

Freedom is yours if you want it. You just don’t know what you need.

Spiritualized Press Photo

Spiritualized Press Photo
”Freedom is yours if you want it. You just don’t know what you need.” – Jason Pierce

I onsdags anordnade jag den tjugonde Slörullen, en social cykeltur till olika platser i Göteborg. Denna gång cyklade vi till GBG Bamboo Bikes, några entusiaster som bygger cykelramar av bambu. Det blev en trevlig kväll och när vi satt där och snackade formulerade Dan-Eric Archer, en av grundarna av GBGBB det så fint: nyckeln till frihet är ett billigt boende.

Jag kände för att blogga denna afton. Hur får en ett billigt boende? Jag fick häromveckan ett erbjudande på en etta på 38 kvm för 2300, i Krokslätt, fast på Göteborgssidan. Det skulle vara billigare än de 2700 jag betalar för mina 26 kvm vid Wieselgrensplatsen idag. Haken var att duschen var i källaren så jag bangade det. Nu finns en tvåa med balkong för 4300 här i Gamla Kvillebäcken, som jag gillar att kalla det som en kontrast till Nya Kvillebäcken, Långängen i de flestas mun. Jag har kikat på huset, klurat ut vilken balkong det är, att den är bakom ett träd så det blir nog inte så mycket kvällssol och dagtid är jag ju på kafét. Idéer om att en tvåa skulle göra att jag skulle ”hosta” fler folk från Couchsurfing då det inte skulle innebära samma intetgörande av privatliv som det är att ha folk på soffan i min lilla etta, det skulle ju gå att stänga dörren. Det skulle även innebära att en skulle kunna hyra ut rummet och sova på soffan ibland för att dryga ut hyran. Inte för att allmännyttan skulle godkänna en sådan uthyrning, men det känns som halva Göteborg finansierar sina utlandssemestrar med AirBnb nuförtiden, så jag kanske skulle släppa på mina principer.

Jag inser att det här är i-landsproblem deluxe. Hur hamnade jag då här? 2005 hyrde jag en fyra i Bergsjön tillsammans med två vänner, på den tiden var det lättare att få tag på större lägenheter än små. Så tror jag det är fortfarande? I drygt två år bodde jag i den där fyran, jag stod på kontraktet och en polare flyttade ut för att ge plats åt en annan, till slut hade vi slut på polare som ville bo i Bergsjön och vi började hyra ut till bekanta och bekantas bekanta. Stämningen i mini-kollektivet (Mustikkakangas grannar var det officiella namnet, ”seperatistiska manskollektivet Carpe Penis” var det inofficiella) blev en annan och jag bytte fyran mot ettan jag nu har i den interna kön. En av de absolut bästa grejerna med allmännyttebolagen är dessa interna köer, där hittar du lägenheter innan de hamnar på Boplats (vilket de gör om de inte hittar någon internt).

Jag trodde att jag firade tioårsjubileum i denna lägenhet nu i sommar och tänkte styra upp ”inflyttningsfest” eftersom jag inte hade någon, men den får visst vänta tills jag räknat rätt, till nästa år. Häromåret lärde jag känna Joakim, som under universitetstiden i Linköping skrev upp sig i bostadskö i Stockholm, Malmö, Uppsala och Göteborg. Således har han lite kötid både här och där. Jag snodde idén och du får gärna sno den av mig. Sharing is caring. Jag har ingen som helst tanke på att flytta till Stockholm, men om tio år så kanske jag känner för det och då har jag en faktiskt chans att få en lägenhet. Det kostar mig några hundra om året. Nästa år fyller min systerson sjutton, då börjar jag ge honom världens tristaste och smartaste present. Treat yo’self.

Malmö
https://www.boplatssyd.se/registration-choice

Stockholm
https://bostad.stockholm.se/Minasidor/login/Registrera/

Göteborg
https://nya.boplats.se/registrera/

Publicerad den Lämna en kommentar

Joan Shelley obviously puts Bourbon in her rye cookies!

Joan Shelley. Photo: Press.

Joan Shelley. Photo: Press.
On Friday Joan Shelley will grace Pustervik with her Kentuckian presence during Way Out West. Last week I shot her an email asking her about food and she gave me a cookie recipe. Yay!

What do you feel like eating right now?

A croissant and coffee. I haven’t eaten yet today and that would be divine.

Do you have any food on your rider?

We usually request fresh fruit and vegetables of any kind, smoked fish or salami, bread and cheese (it’s especially great when they get the smoked fish). Especially when you move from place to place so fast that it’s hard to get a sense of the place, it helps to get to try the local varieties of cheese, breads, or preserved fish and meat. It helps build a stronger memory.

What did you have for breakfast?

I haven’t yet, but probably will have coffee and toast, and maybe some vegetables that I have to cook before we leave for tour (mushrooms, green onions, arugula, peppers).

What’s your favorite fruit?

Watermelon.

Do you have a recipe you’d like to share with us?

I fell in love with making these Bourbon and rye cookies (since I’m from Kentucky it is mandatory we learn these kinds of things). It has rye flour and a little bit of Bourbon and then the vanilla bean and sea salt on top really makes it fragrant and lovely. Also, cookies are my favorite food!

You use 1/2 cup rye flour with 2 cups all purpose flour
1/2 tsp baking soda
1 1/2 tsp salt
3/4 cup butter
1 cup dark brown sugar
1/2 cup white sugar
1 egg
2 tsp vanilla extract
1 tablespoon bourbon

Chocolate chips
Vanilla bean and coarse sea salt

After whipping the wet ingredients up and adding the dry ingredients, then the chocolate chips, I form the dough into a log and chill in the fridge for a few hours. After that I cut them into slices, garnish them with scrapes of the vanilla bean seeds and the sea salt, and cook them in a preheated 350 degree F oven (not sure what that is in Celsius!) for a few minutes, turn it down to 325F and let them get barely golden-brown on the edges. I like them soft in the middle so I don’t cook them too long, don’t want them to lose all their moisture.

joanshelley.net
soundcloud.com/joanshelley
Joan Shelley at Spotify

Publicerad den Lämna en kommentar

Pascal vet vad det behövs för mat till ett party!

Pascal. Foto: Press.

Pascal. Foto: Press.
Min kompis Zacharias for till Stockholm i våras för att kolla när Pascal spelade för första gången på massa år. Jag frågade honom hur det var och fick Årets spelning! till svar. Peppen är alltså på topp inför Pascals spelning på Stay out west nu på fredag! Jag frågade ut Manuela, Mimmi och Isak om mat och fick svar på tal, speciellt angående partymat!

Vad är ni sugna på just nu?

Räkfrossa.

Är Tutti Frutti bästa godiset?

Nä, det är Riesen.

Vad är er favoritfrukt?

Fruktsallad.

Vad behövs för mat när det är Party?

Ost, korv (modell snackskorv), chips, snittar, landgång, mer ost, kex, fikonmarmelad, marängsviss, grillad kyckling, fransk potatissallad, stekt strömming, falukorv i ugn, morotsstavar, en god morotskaka, oliver, mer ost, smörstekt sparris, varma mackor med tallegio, en god beuf, potatismos, skaldjursplatå, hummus, rysk kaviar och lite andra tillbehör!

Har ni ett recept ni vill dela med er av?

Lägg en piggvar i ett foliepaket, ta på lite smör och en skvätt vitt vin och kör in i ugnen, typ 150 grader tills fisken ser fin ut. Servera med några goda potatisar.

Publicerad den Lämna en kommentar

Mats Gustafsson är ALLTID sugen på souvas!

Fire! Orchestra Photo: Press.

Fire! Orchestra Photo: Press.

Nästa vecka är det dags för trion Fire! (Mats Gustafsson, Johan Berthling och Andreas Werlin) att än en gång samla fler artister ur Sveriges jazzelit än det får plats på Nefertitis scen (förra gången jag såg dem fick Joachim Nordwall stå bredvid!). Platsen är Stay Out West. Tiden är nästa torsdag. Jag pratade lite med Mats Gustafsson om mat inför detta!

Hej Mats, vad är du sugen på just nu?

Jag är alltid sugen på souvas. Med trattkantareller och svart trumpetsvamp. ALLTID sugen på detta! ALLTID!

Har du någon mat-ritual du följer slaviskt?

[Ritual]
Jag försöker att inte ha så mycket ritualer för mig. Det kan stoppa upp kreativiteten, men att vässa knivarna noga innan attackerna mot livsmedlen är en fin sak! Annars handlar det mycket om vilken musik som ligger på någon av skivspelarna när jag lagar mat. Just musiken kan faktiskt påverka resultatet mycket! Men allt handlar om råvarorna, sedan spelar ritualen inte så stor roll.

Vad är din favoritfrukt?

När jag första gången smakade en färsk röd grapefrukt så tror jag att jag gröt en skvätt. Fantastiskt vad den kan göra i matlagning också! En färskpressad juice av denna magiska frukt gör mig knäsvag och stark på samma gång! Sedan är ju kärnorna en fantastisk medicin. Naturens eget penicillin! I koncentrerad form har det hjälpt mot förkylningar under många, många turnéer! ROCKIN!

Har du ett recept du vill dela med dig av?

Jag kommer spontant att tänka på en sommarsoppa som trumpeteran Lasse Almqvist bjöd på för några år sedan. Jag har utvecklat den lite, om jag kommer ihåg rätt:

Koka upp vitt vin, färskpressad citrus, vanilj fr vaniljstång, sockerlag.
Låt svalna.
Koka mycket fint riven stjälkad rabarber ett tag. Lägg i soppan.
Skiva jordgubbar som dragit i lite honung och basilika – efter smak i soppan.

En kall fantastisk sommarsoppa, som efterrätt.
Passar bra till Nina Nastasia, Lee Konitz eller Frida Hyvönen!

Peace & fire // mg

Publicerad den Lämna en kommentar

Fifteen minutes of frame: Silence Kit

Fifteen minutes of frame: Silence Kit

Fifteen minutes of frame: Silence Kit
This past Saturday I had the Osbeck brothers over to play Fifteen Minutes of Frame. They performed under the name Silence Kit but realized there’s another band by that name in Bangkok and another in Russia so they’ll soon come up with another name! Enjoy the music and I’ll keep you posted if they change their name! Thanks again for the music Björn and Svante!

#fifteenminutesofframe: Silence Kit

Silence Kit i #fifteenminutesofframe på Llama Lloyd!

Posted by Llama Lloyd on Sunday, July 24, 2016

Publicerad den Lämna en kommentar

Arre! Arre! Mjukglass hela dagen!

Arre! Arre!

Inför Way Out West pratar vi mat med några av banden som spelar, först ut är Malmös finest, Arre! Arre!

Vad är ni sugna på just nu?

Lidia: Pistage-glass.
Anna: Cocio, fick nyss sådant himla sug på det. 

Vad är era favoritfrukter?

Lidia: Avocado.
Anna: Passionfrukt, mmm, gott!

Äter ni mjukglass, trots att Margaret Thatcher var med och uppfann det? [Soft ice-cream on the beach]

Lidia och Anna: Nöden har ingen lag! [Har nyss fått höra att det inte verkar vara så att Thatcher var med och uppfann det trots allt.]

Vad är favoritgodiset? [Hard candy]

Lidia: Surt.
Anna: Choklad, choklad, choklad!

Odlar ni nåt själva?

Lidia: Jag bor på landet så ja, odlar jättemycket: majs, tomater, gurka, morötter m.m.
Anna: Odlar mitt klasshat.

Har ni nåt gött recept på en soppa eller bakverk som jag kan göra på kafé Llama Lloyd?

Lidia: Salmorejo, en spansk kall soppa som liknas gazpacho. Tomat, vitlök, bröd, vatten, olivolja och lite kokt ägg och serrano-skinka i små bitar på (funkar även med vegan-skinka såklart).
Anna: Kladdkakemuffins, sjukt gott ju! Är inte så bra på att baka men laga mat kan jag mer. Angående soppa så kikärtssoppa. Kikärtor, gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, viola! Och lite creme fraiche och ärtskott uppe på.

facebook.com/arrearreband
arrearre.bandcamp.com
Arre! Arre! på Spotify